plaça major

Cooperació Manresa-Camerun

L'hospital disposa de 34 llits, sala d'operacions, farmàcia, consultes i sala de parts

Ja fa més de 10 anys que es va iniciar el projecte de cooperació de Manresa amb el Camerun, concretament amb l'hospital de Nkoteng. La contrapart és liderada pel metge català Antoni Barnadí i Bruch, que té una experiència de 25 anys de treball al Camerun.

A l'Àfrica, on els sistemes de salut són molt precaris, iniciatives com aquestes ajuden a lluitar contra les malalties, a fer educació sanitària, a millorar les condicions dels parts, a facilitar l'arribada de vacunes i a millorar la situació socioeconòmica. Com recordava el doctor Alonso, de l'hospital Clínic, que treballa en una vacuna contra la malària, els pobres tenen pitjor salut que els rics, i com més malalt estàs, més pobre et fas.

El doctor Barnadí va començar treballant a l'hospital de Nguti, a la zona anglòfona del Camerun, entre el 1982 i el 1992. Després va estar tres anys a Catalunya, treballant i posant-se al dia de la malaltia de la sida i de les malalties tropicals. Va tornar al Camerun per treballar a l'hospital de Nkoteng, a la zona francòfona, del 1996 al 2004. Fruit de la cooperació des de Manresa, es va fer l'ampliació de l'hospital, amb un pavelló que porta el nom de la ciutat. També es van realitzar diversos intercanvis de sanitaris manresans i camerunesos, que van ajudar a millorar la seva formació i la sensibilització d'ambdues poblacions. Va ser llavors que la població de Yemessoa, un poblat d'ètnia eton situat enmig de la selva camerunesa, li va demanar que hi organitzés un centre de salut, per la poca dotació sanitària de la zona. Posteriorment, i gràcies sobretot a l'ONG Codes-Cam i també al Consell de Solidaritat de l'Ajuntament de Manresa, es va poder inaugurar un hospital el febrer del 2006. Aquest hospital porta el nom de Raquel Bruch, mare del doctor Barnadí, morta mentre ell hi treballava i sense possibilitat econòmica de viatjar fins a casa per acompanyar-la al final de la malaltia. En aquests moments, l'hospital disposa de 34 llits, sala d'operacions, farmàcia, consultes externes i sala de parts. Des de l'inici, aquest ha volgut ser un projecte obert a les institucions catalanes. Inicialment liderat per l'associació Amics de la Unesco de Manresa (AAUM) i Althaia-Xarxa Assistencial de Manresa, posteriorment hem iniciat un treball en xarxa amb Codes-Cam (Cooperació pel Desenvolupament del Camerun), que té diversos projectes oberts al Camerun.

(*) Amics de la Unesco de Manresa - FCACU

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.