Societat

Un camí fet de camins

Vint itineraris per descobrir Menorca a cavall, a peu o amb bicicleta de muntanya

Menorca amaga molts llocs de difícil accés als quals només es pot accedir a peu. Nombrosos camins de terra, estrets, delimitats per parets de pedra seca, creuen l'illa de nord a sud, d'est a oest, per comunicar diferents zones rurals entre si. Entre tots destaca, pel seu recorregut i singularitat, l'anomenat Camí de Cavalls, un antiquíssim sender que voreja la costa menorquina en tot el seu perímetre i del qual es conserven molts trams. Al llarg del seu recorregut podem gaudir dels grans valors paisatgístics i mediambientals del litoral menorquí. Aquest estiu és especialment recomanable perquè per primera vegada és transitable en la seva totalitat. A hores d'ara ja s'ha condicionat, netejat i fitat el 100% dels 184 quilòmetres que integren el traçat. També s'han instal·lat cartells informatius a l'inici de cada un dels vint trams en què es divideix el camí, així com les plaques que acrediten que és un sender de gran recorregut que s'integra a la Xarxa Europea de Camins.

El Camí de Cavalls de Menorca, segons comenta J. Gomila al pròleg de la guia del Camí de Cavalls, «no és, només, un camí fet de la suma de veredes o senders […] i que dóna la volta a l'illa». El Camí de Cavalls «és patrimoni col·lectiu que forma part de la nostra identitat». I del patrimoni històric. El Camí de Cavalls és una ruta que no hem de perdre'ns si volem captar l'autèntica bellesa de l'illa. Podem respirar tota la seva essència a cada tram del seu recorregut, que es manifesta en l'impressionant atractiu natural del seu litoral.

A la costa nord es troben alguns dels recorreguts més bells i abruptes de l'illa, com és el cas del camí que uneix punta Nati i cala Morell, i que es pot continuar fins a cala Carbó. Un privilegi per al senderista.

Agrestes i no menys belles són també les costes que es poden contemplar fent la ruta que, passant per ets Alocs, va des de la Muntanya Mala fins a cala Pregonda. El sender culmina amb l'espectacularitat d'un últim tram que connecta cala Pregonda amb cap de Cavalleria.

A la zona sud en destaquem dues rutes: de Son Xoriguer a cala en Turqueta i des d'aquí fins a cala Galdana. Durant aquest recorregut podrem admirar la bellesa de l'extrem més occidental de la costa sud de Menorca. El dibuix pràcticament pla per on transcorre el seu traçat ens dóna oportunitat de gaudir d'un plàcid passeig a la vora del mar. El paisatge combina àmplies zones de roques amb les suaus depressions de las petites cales. De segur que podrem veure diverses aus aquàtiques a la zona humida del prat de Bellavista, a prop de Son Saura. El passeig permet comprovar l'estreta relació del Mediterrani amb la vegetació del litoral, impregnada de salinitat.

Tot arribant a cala en Turqueta podem començar a veure els boscos d'alzinars, que ens acompanyaran al llarg d'aquesta costa, en direcció sud. Si ens desvien una mica del recorregut trobem la Talaia d'Artrutx; una torre de defensa des de la qual s'alertava, segles enrere, de la presència de possibles invasors a la zona.

De cala en Turqueta a cala Galdana els barrancs marquen el sinuós camí. Aquests són molt característics del sud de Menorca i en aquest tram del camí podrem observar la influència que tenen en la biodiversitat de la zona. Al llarg de la ruta transitarem per una gran varietat d'ambients naturals: des d'ambients força secs fins a zones humides i ombrívoles, aquelles que coincideixen amb l'interior dels barrancs i que estan més resguardades del vent. Aquest dràstic canvi li atorga una bellesa excepcional. Aquesta ruta ens porta a dues de les cales emblema de l'illa: Macarella i Macarelleta.

A poca distància d'aquesta ruta, trobem el barranc més important de Menorca: el d'Algendar. A les seves espectaculars parets conviuen un gran nombre d'espècies de flora i fauna, entre les quals es troben les aus rapinyaires que habiten l'illa i que tenen allà el seu lloc preferit de caça.

FITXA DE LA RUTA

Quilòmetres. 184
Traçat. Tot el perímetre de l'illa. Des de sa Mesquida-es Grau (itinerari 1) fins a Alcalfar- Sant Esteve (itinerari 20).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.