Economia

L'Estat dóna l'últim permís a Escal UGS per construir el magatzem submarí de gas

Aquest estiu arribaran al port de Vinaròs les potes de la plataforma marina

L'autorització administrativa i declaració d'utilitat pública era l'últim tràmit administratiu que li quedava, a Escal UGS, per poder iniciar les obres del projecte Castor, un magatzem submarí de gas amb una capacitat per a 1.300 milions de metres cúbics que s'instal·larà a 22 quilòmetres de la costa i a 1.750 metres de profunditat aprofitant un antic pou petrolier. Durant els últims cinc anys l'empresa ha obtingut més de quaranta permisos de les diferents administracions i en espera de l'autorització administrativa, atorgada en data 7 de juny, ha dut a terme diverses actuacions al port de Vinaròs i als terrenys on s'ha d'instal·lar la planta terrestre per tindre-ho tot preparat. Així, fonts de l'empresa explicaven ahir que aquest estiu arribaran per mar al port de Vinaròs les potes de la plataforma marina des d'on s'injectarà i es xuclarà el gas emmagatzemat. Això permetrà iniciar la primera fase de la instal·lació de la plataforma marina que s'està construint a Cadis i als Estats Units.

El pressupost global del projecte és de 1.289 milions d'euros i l'objectiu és, segons l'empresa, «millorar l'eficiència i seguretat del sistema gasista estatal», d'aquí ve que l'hagen declarat d'utilitat pública. Les previsions són que aquesta infraestructura energètica entre en funcionament durant el primer trimestre del 2012.

El projecte Castor està integrat per una plataforma marina unida a través d'un gasoducte amb una planta terrestre de compressió i tractament de gas instal·lada a Vinaròs, però a només cinc quilòmetres d'Alcanar.

«Estem molt cansats i decebuts»

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia rebia ahir amb decepció la notícia de l'autorització administrativa per al projecte Castor. «Hem fet el que havíem de fer, però ja estem molt cansats i decebuts», manifestava un dels seus portaveus, Joan Ferrando, que tot i la decepció destacava que gràcies a la pressió social s'han aconseguit algunes millores en el projecte. Cal recordar que en un primer moment la planta terrestre estava previst instal·lar-la a la vora del mar i ara s'ha desplaçat a l'interior, i també s'havia de construir un heliport que finalment no es farà. «Estem una mica perplexos pel fet que amb la crisi que hi ha es gasten els diners amb aquest projecte», afegia Ferrando. També l'Ajuntament d'Alcanar ha presentat diverses al·legacions i un recurs d'alçada contra el projecte Castor. Ahir l'alcalde, Alfons Montserrat, va preferir no valorar encara la notícia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia