Josep Solà i Sánchez

Músic i compositor

El músic i compositor Josep Solà i Sánchez, prolífic autor que va cultivar els gèneres musicals més diversos durant la seva dilatada trajectòria professional, va morir ahir a Barcelona a l'edat de 78 anys.

Nascut el 1930 a Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Solà va començar els estudis musicals a Mollet del Vallès amb el mestre Àngel Catafau, i va continuar la formació al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. El seu primer contacte professional es va produir en el camp de la música lleugera, en el qual va destacar principalment com a compositor de balls i cançons. Entre la seva nombrosa producció de balls destaquen els mambos Miniatures i Abrilesco, que es van gravar en disc en diversos països del món i van obtenir un gran èxit. De la composició de cançons destaquen La luna se llama Lola, Bahía de Palma, Muchacha bonita, Cada día te quiero más i Muchas felicidades, que durant molts anys va ser el tema més sol·licitat en diversos espais radiofònics.

El 1958, va formar la seva pròpia orquestra de ball, amb la qual va actuar en les principals sales de Barcelona (Salón Río, Rigat, La Masía, El Cortijo) i Madrid (Pasapoga, Castellana Hilton), i va obtenir diversos premis com a millor orquestra de l'any al programa Discorama, de Raúl Matas, a la Cadena SER.

Bandes sonores

El mateix any també va debutar com a compositor de música per a cinema amb la partitura d'Un vaso de whisky, de Juli Coll. Després va compondre les bandes sonores de seixanta films més i dues vegades, per a Fuego i El mago de los sueños, va obtenir el Premio Nacional del Espectáculo, atorgat pel Ministeri d'Informació i Turisme. També va ser guardonat amb el Premi Internacional de Cinema Hispanoamericà d'Acapulco per la banda sonora de la pel·lícula Jandro.

El 1960 i durant cinc anys, va actuar a Ràdio Barcelona, juntament amb el prestigiós locutor Joaquín Soler Serrano, en populars actuacions musicals diàries. Després va ocupar el mateix càrrec a Radio Nacional de España a Barcelona, al costat del locutor Luis del Olmo. El 1972 es va incorporar a la plantilla de Televisió Espanyola, i és en aquesta etapa quan va destacar com a director d'orquestra i compositor de música per a novel·les, sintonies i programes especials.

Durant els anys setanta, vuitanta i noranta, nombrosos grups i solistes van enregistrar alguns dels seus temes, des d'Antonio Machín a José Guardiola, Ana María Reverte, Moncho, Ana María Parra, Los Sírex o Los TNT.

Música simfònica i sardanes

Un altre dels camps que va cultivar Solà va ser la música simfònica, un àmbit en el qual va estrenar al Palau de la Música la seva suite en tres temps Divertimento tonal. Josep Solà també va destacar com a compositor de música per a sardana i cobla, i va compondre temes tan recordats com El campanar de Mollet o Les campanes de Sant Mori, que va guanyar la 17a edició del premi Ceret-Banyoles.

Des del 31 de març del 1948, Josep Solà era soci de la SGAE, en la qual tenia 749 obres registrades, i hi va ocupar diversos càrrecs. El 1968 va ser elegit, per primera vegada, conseller i actualment era conseller emèrit. A més, va ser l'impulsor del Premi SGAE de Sardanes durant vint-i-quatre anys.

En la Mostra de València de l'any 2000 se li va atorgar un premi com a reconeixement a la seva trajectòria professional i el 2001 va rebre la Medalla de la Ciutat de Mollet, població on també s'ha posat el seu nom a una plaça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.