Efemèrides

Efemèrides

1671. La fi del cosac Stenka Razin.

Stepan Timofeièvitx Razin, dit Stenka, cap de la revolta dels cosacs del Don, va ser esquarterat a la plaça Roja de Moscou, un any després d'haver estat derrotat i fet presoner a Simbirsk. La insurrecció, iniciada el 1677, la van iniciar els cosacs del Don, als quals es van unir camperols empobrits, serfs fugitius, creients ortodoxos perseguits i grups ètnics sotmesos pels russos. Stenka Razin, que, de fet, no tenia un objectiu polític definit i la rebel·lió del qual anava dirigida contra boiars, mercaders i clergat, havia obtingut diversos èxits militars (va ser capaç de convertir Astrakhan en una república cosaca) abans de ser derrotat.

1287.

Batalla naval davant de Nàpols, en què l'estol de la Corona d'Aragó comandat per Roger de Lloria derrota definitivament la flota provençal.

1802.

El regne d'Espanya recupera, pel tractat d'Amiens, l'illa de Menorca després de 72 anys de dominació estrangera.

1870.

La Internacional Socialista celebra a Barcelona el primer Congrés Obrer Espanyol.

1940.

Franco planteja en una carta a Hitler les condicions per a l'entrada d'Espanya en la Segona Guerra Mundial, que no seran acceptades.

1976.

Set-cents nens són assassinats a Soweto, Sud-àfrica, per haver-se negat a aprendre afrikaans, la llengua dels blancs en el poder.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia