Opinió

plaça major

25 anys

Un reconeixement al treball generós de tants voluntaris

Estem tancant el cercle que vam obrir l'estiu del 2009 anunciant que la Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco (FCACU) celebrava els primers 25 anys de vida. La cita quinzenal en aquesta Plaça Major ens ha permès mostrar els àmbits de treball propis de les associacions i clubs Unesco. Els títols dels articles publicats ens ajuden a repassar-los. Educació:«La socialització del coneixement», «Educar o aprendre», «L'educació dins l'àmbit de l'ensenyament». Cultura: «Tres reptes de la cultura en el nostre temps», «Relativisme cultural», «La Unesco i la diversitat cultural». Patrimoni: «El llegat patrimonial de Vilanova i la Geltrú», «Els camins de ronda de la Costa Brava», «L'Hospitalet i el seu patrimoni», «El patrimoni industrial, un bé a preservar». Comunicació: «Diversitat o domini», «Tot fent xarxa». Cooperació: «Ponts de diàleg», «Manresa-Camerun». Diàleg interreligiós: «Escoltar l'altri i enraonar». I hem trobat plantejaments nous als temes de sempre: «Nous drets humans?», «La Carta de la Terra». A l'ensems hem deixat palès el repte històric que va suposar per al país entrar a la Unesco als anys seixanta; l'espai que les nostres associacions ocupen a la Unesco, Catalunya i el món, i la importància que per al nostre col·lectiu tenen els joves i les relacions internacionals. Som conscients que ens calen nous líders, i continuem treballant per la llengua. Durant aquests 365 dies, la FCACU ha acompanyat les associacions en els seus aniversaris. Algunes són més antigues que la federació, com és el cas de la de Barcelona, que ha complert 50 anys, i el club d'Alcoi, que n'ha fet 40. I al costat nostre hem tingut Unescocat, també amb 25 anys de vida. El pla de treball ha inclòs jornades com ara la trobada a Tossa i l'assemblea general a la Garriga. L'aniversari ha propiciat la convocatòria del premi Fem Cultura amb els Colors de la Unesco, per tal de valorar i ajudar a difondre bones pràctiques. Hem desenvolupat les relacions amb les associacions Unesco de l'Estat i les altres europees, amb l'acollida a Girona del consell executiu de la FCACU.

Ha estat un any de consolidació de la xarxa civil Unesco (associacions i clubs, biblioteques, càtedres, escoles i Unescocat), i l'acte del 18 de març al Palau de la Generalitat va ser el reconeixement públic de la seva tasca. Les prop de dues-centes persones que ens hi vam aplegar ho vam viure com un inici de normalització vers el fet de tenir en compte el treball generós i les interessants aportacions del col·lectiu de voluntaris que configuren aquesta xarxa.

(*) Presidenta de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco (FCACU)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia