Política

ANTONIO PADELLARO,

DIRECTOR DEL DIARI ‘IL FATTO QUOTIDIANO'

“Berlusconi encara pot fer molt de mal a Itàlia”

prototip · “El primer ministre encarna els pitjors defectes de l'italià: l'individualisme, el menyspreu per les normes i l'Estat de dret, l'elogi de l'evasió fiscal” escoltes · “La ‘llei mordassa' perjudicarà la lluita contra les màfies”

PERFIL
Tot i els intents del poder de controlar-ho tot, Padellaro creu que la democràcia italiana no està en perill perquè té “anticossos forts”. Periodista combatiu, té en Indro Montanelli i Enzo Biagi dos grans referents. “Eren independents i aquesta és la clau del nostre ofici”

Antonio Padellaro (Roma, 1946) dirigeix Il Fatto Quotidiano, un diari fundat el setembre del 2009 per denunciar els excessos del poder polític, i que ja ven més de 100.000 exemplars. Padellaro i el també periodista Marco Travaglio van analitzar ahir els perills que amenacen les llibertats a Itàlia en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Berlusconi diu que, publicant les transcripcions de les escoltes telefòniques ordenades pels jutges, la premsa viola el dret a la privacitat dels ciutadans...

En un 90% dels casos, els diaris han publicat tot allò que la magistratura ha considerat que es podia publicar. Les transcripcions formen part de les proves que s'aporten en la instrucció per iniciar el procés penal. La violació de la privacitat és una llegenda.

Quins delictes han fet sortir a la llum les escoltes?

Un de gravíssim, per exemple: el d'una clínica de Milà que decidia operacions només per guanyar diners, no per motius mèdics. S'operaven pulmons, l'aparell digestiu, es treien pits a les dones... només per cobrar. Si hagués estat en vigor la llei mordassa [que promou Berlusconi per limitar les escoltes], això no s'hauria sabut fins al moment d'iniciar-se el procés judicial, i a Itàlia els processos són llargs.

Quins delictes més?

L'afer Calciopoli, quan es va descobrir que les Lligues de futbol estaven trucades, o la conversa entre dos empresaris de la construcció que, el mateix dia en què es va produir el terratrèmol de L'Aquila, es fregaven les mans pensant en els contractes que els caurien per reconstruir la ciutat. Aquest cas va colpir molt l'opinió pública.

Com afectaria la llei mordassa la lluita contra les màfies?

La perjudicaria perquè imposaria un límit de 75 dies per a les escoltes. Cada dia suplementari hauria de ser autoritzat mitjançat procediments complicadíssims. I 75 dies no són res en una investigació sobre estructures ramificades que viuen en un ambient d'omertà i que progressen gràcies a la por!

Fini disputa a Berlusconi el lideratge de la dreta. Se'n sortirà?

No és tan senzill. Se l'ha donat per acabat moltes vegades, però Berlusconi té una energia extraordinària i encara pot fer molt de mal a aquest país.

¿El berlusconisme sobreviurà Berlusconi?

Sí, perquè Berlusconi ha encarnat els pitjors defectes de l'italià: l'individualisme, el menyspreu per les normes i per l'Estat de dret, l'anarquia, l'elogi a l'evasió fiscal, l'admiració pels espavilats... Confio, però, que les generacions més joves, que no s'han educat amb la televisió i que tenen altres instruments de comunicació, escaparan a aquesta lògica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia