El comissari detingut pel cas dels prostíbuls eludeix la presó amb una fiança

El comandament de la Policía Nacional nega al jutjat que hagués acceptat suborns dels amos dels clubs

El comissari del Cuerpo Nacional de Policía (CNP) Luis Gómez va arribar ahir al jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona polit i vestit amb americana i corbata, malgrat que acabava de passar la nit en un calabós de la comissaria dels Mossos a Sants. La policia catalana el va detenir dilluns, acusat de formar part de la suposada trama de funcionaris corruptes que haurien acceptat diners i regals dels responsables dels clubs Saratoga i Riviera, de Castelldefels, a canvi d'alertar-los de les batudes policials previstes contra els locals. El comissari Gómez coordinava actualment totes les comissaries locals de Catalunya –un dels càrrecs més importants de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya–, però anteriorment havia estat el responsable a Barcelona de la unitat contra les xarxes d'immigració i falsedat documental (Ucrif), que és precisament el departament que s'encarrega de comprovar que les dones que treballen en els clubs estan en situació regular.

De fet, el comissari Gómez –que va ser assistit per un advocat d'ofici– va ser interrogat ahir al jutjat sobre la seva relació amb els responsables del Riviera i el Saratoga quan era el responsable de la Ucrif. La declaració es va allargar prop de dues hores i, segons fonts judicials, la jutgessa i el fiscal anticorrupció que investiguen la trama vinculada als prostíbuls van interessar-se per determinats regals, de poc valor, que Gómez suposadament hauria rebut de mans dels propietaris dels clubs a canvi d'informació privilegiada. El comissari va respondre amb fermesa a les preguntes i va negar de forma contundent que hagués acceptat obsequis o diners procedents dels prostíbuls. Durant l'interrogatori de Gómez es va fer referència també a l'inspector en cap de la Policía Nacional José Javier Martín Pujal, ja que les acusacions més greus contra el comissari se sustenten en la declaració voluntària que aquest va fer ara fa un any a la fiscalia, quan els responsables del Saratoga el van denunciar per intent d'extorsió. La declaració de Martín és clau en aquest cas, ja que ell va implicar en la trama de corrupció els comandaments de la Policía Nacional que han desfilat els últims dies pel jutjat.

Quatre empresonats

Després d'escoltar les explicacions de Gómez, el fiscal va reclamar el seu ingrés a la presó i el comissari va sortir del jutjat custodiat per dos mossos vestits de paisà i sense emmanillar, tot esperant conèixer la decisió de la jutgessa. Finalment, la magistrada va decretar presó eludible amb una fiança de 5.000 euros per a Gómez, acusat de suborn, revelació de secrets, prevaricació, obstrucció a la justícia i de delictes d'afavoriment de la prostitució i la immigració il·legal. El comissari va quedar en llibertat, ja que té tres dies per consignar els diners.

De moment, la investigació d'aquesta trama ja ha suposat l'ingrés a la presó de quatre persones: l'exinspector de la Policía Nacional Andrés Otero –que va coincidir a la Ucrif amb el comissari Gómez–, dos responsables del club Saratoga i un propietari del Riviera. Set persones més –entre policies en actiu i fora de servei i propietaris dels prostíbuls– estan en llibertat provisional, tot i que continuen imputades. Entre elles, a banda del comissari, cal comptar un inspector en cap de la Ucrif, que ha pagat una fiança de 2.500 euros per eludir la presó. Arran de la seva suposada implicació en la trama, l'inspector ha estat apartat de les seves responsabilitats i des d'avui dirigeix el grup de documentació i propostes de la Ucrif.

Atac als Mossos

efe

La Confederación Española de la Policía Nacional va acusar ahir els Mossos d'Esquadra d'haver actuat de forma poc respectuosa en el moment d'arrestar el comissari Luis Gómez –que va ser detingut davant de la seva família– i va considerar que la intenció de la policia catalana és desviar les crítiques rebudes per la seva «violenta càrrega policial» contra els estudiants. El sindicat policial, d'altra banda, va condemnar «amb contundència qualsevol comportament de funcionaris del Cuerpo Nacional de Policía que suposi la violació del Codi Penal».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.