Infraestructures

Una vintena d'entitats creen una plataforma per «preservar el Maresme»

L'objectiu prioritari és aturar la construcció d'una via alternativa a l'N-II a tocar de l'autopista

La gestació d'una plataforma unificada contra l'acord de mobilitat signat pel Consell Comarcal del Maresme ha trigat un any, però la nova entitat neix amb els objectius clars: aturar la construcció de la nova via alternativa a la carretera N-II en forma de carrils al costat de l'autopista C-32 i obrir a la participació ciutadana l'elaboració d'un pla de mobilitat pel Maresme «que no trinxi el territori». La nova coordinadora Preservem el Maresme s'ha organitzat en quatre comissions de treball. Una tècnica, integrada per professionals de l'urbanisme que treballin en una proposta alternativa al pla aprovat; una de jurídica, on estudiar quins camins legals cal aplicar en forma de recursos contra les administracions que combreguin amb l'aplicació de les noves infraestructures previstes; una d'acció ciutadana, que vetllarà per preparar les mobilitzacions oportunes, i una de comunicació.

Un dels portaveus de la coordinadora, i una cara coneguda dins el moviment contrari als laterals, Antoni Esteban, assegura que després de tants anys de reclamar el diàleg amb les administracions «sense obtenir cap resposta» ara el missatge de la ciutadania «s'ha radicalitzat». «No ens queda cap altre remei que lluitar perquè no tiri endavant un pla que no té en compte el territori, només els interessos polítics», apunta, i afegeix que «la gent, que fa anys que treballa per aconseguir una mobilitat no agressiva, basada en el transport públic i en la gratuïtat d'una autopista que els maresmencs paguen des de fa més de quaranta anys, ja està cansada que no se l'escolti».

Esteban recorda que en el debat polític al voltant de les infraestructures mai no se'ls ha convidat: «Se'ns ha deixat de costat perquè no combregàvem amb els seus interessos.» Uns interessos que, segons el portaveu, passen per mantenir el peatge a la via ràpida «encara que el preu sigui construir una carretera que destrueixi el territori».

La nova plataforma està ultimant la primera de les seva accions que –no podia ser d'una altra manera– es concentrarà a la carretera N-II, al Baix Maresme. Un any després de l'últim tall com a queixa popular i multitudinària pels 40 anys d'inauguració de l'autopista del Maresme, es torna a convocar la ciutadania. Serà el 9 de juliol a Premià de Mar, i aquest cop en forma de sopar al carrer i a partir de les vuit del vespre. «Aprofitarem la festa major perquè se'ns ajunti més gent», proclama Esteban.

LES ENTITATS

Plataforma Camí Ral de Premià de Mar
Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM)
Plataforma Cívica de Vilassar de Mar
Coordinadora NO-NII
Associació de veïns dela Xinesca
Associació Camí de la Serra
Opció per Vilassar(OPV)
Plataforma Cívica el Masnou 21
Unió de Pagesos
Plataforma Maresme
Revolta Global Maresme - EA (Montgat)
Trobades Alternatives del Baix Maresme
Cooperativa de consum responsable
Plataforma El Roure de Dosrius
Associació de Veïns de Cerdanyola (Mataró)
Terra Verda
Salvem la Vall de la Riera de Pineda
Fot-li castanya!
PTP promoció del Transport Públic
Oil Crash Observatory
Col·lectiu Ronda
Associació de Veïns d'Argentona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia