Societat

Dia d'orgull i reivindicació

Els diversos col·lectius gironins de gais, lesbianes i transsexuals aprofiten la diada del 28 de juny per reivindicar la necessitat de continuar avançant cap a la normalització i aquest any se centra en la defensa del dret a decidir sobre el propi cos

El dia 28 de juny és una diada assenyalada per als col·lectius de gais, lesbianes, transsexuals, intersexuals i bisexuals puguin expressar les seves reivindicacions. Precisament, les diverses associacions de Girona posen en relleu la voluntat que aquest dia mantingui el to reivindicatiu. Així s'expressa Joan Pujolàs, integrant del col·lectiu Brot Bord, que considera: «Cal continuar reivindicant, per mostrar a tothom que no ens quedem les engrunes, i creiem que no podem caure en la desmobilització i hem de continuar canviant la realitat i caminar cap a una normalització plena.»

Pujolàs admet que en els últims anys hi ha hagut avenços legislatius, com ara el matrimoni d'homosexuals, però recorda que aquests passos «són només pedaços i encara falta molt de camí perquè tothom es pugui mostrar lliurement com és». Malgrat que són menys freqüents que anys enrere, el col·lectiu també recorda que encara es produeixen agressions d'arrel homòfoba, i que la necessitat d'anonimat «provoca que no acabin sortint a la llum». Tot i els avenços que s'han aconseguit, assegura que encara «és difícil veure dos nois passejant agafats de la mà a Girona, i encara hi ha gent que se'n va a Barcelona a viure».

En la mateixa línia, Agustina Pararols, del Grup Lesbianes de Girona, considera que encara falta molt de camí per córrer, però també considera que s'ha avançat en molts aspectes, «perquè fa més de trenta anys que es lluita i que es va fent feina». També assenyala que la normalització de l'homosexualitat a través de films, sèries i altres formes de comunicació ha permès fer visible aquesta realitat, i sobretot trencar tabús generacionals: «Actualment, a molts pares el que els importa és el seu fill, i no genera gaires problemes, la tendència sexual.» Un dels aspectes positius que destaquen és l'aparició d'associacions com ara Brot Bord i Girona Orgullosa, a més del Grup de Lesbianes de Girona i el tradicional FAGC.

DAVID TRUJILLOS

«El concurs ha d'obrir més les mentalitats»

La masia del segle XIX Exus Natur, al poble de Fontclara (Palau-sator), va ser l'escenari el 19 de juny del primer concurs per escollir Mister Gai Girona. Entre vuit candidats, el concursant elegit va ser David Trujillos, de 25 anys i de Palamós, com a primer Mister Gai Girona. Aquest nomenament el fa Exus Natur, delegació oficial de Mister Gay Pride Espanya. Divendres que ve Trujillos participarà a Madrid en la gala final de Mister Gay Pride Espanya.

–Com va decidir presentar-se al concurs?
–«La veritat és que no tenia cap intenció de presentar-m'hi, però la pregala del concurs es va fer a la discoteca Peach de Girona, on treballo, i la gent i tots els amics em van animar a apuntar-m'hi.»
–Van ser complicades, les proves?
–«Vam haver de fer diverses proves amb roba d'esport, roba interior i roba de gala.»
–Tenint en compte que no pensava participar-hi, com se sent com a guanyador?
–«Va ser una gran sorpresa, sobretot per això, perquè no tenia al cap presentar-m'hi, i ara se m'ha fet tot un món. La veritat és que quan vaig saber que era l'escollit se'm va fer tot molt gros, però de mica en mica ho vaig assimilant.»
–Com ha reaccionat el seu entorn quan ha sabut que és Mister Gai Girona?
–«Molt positiu, els companys, la família i tothom em felicita, i molta gent ja vol venir a Madrid per seguir la fase final. Veure tot aquest suport em dóna força per anar-hi.»
–Es veu amb possibilitats d'aconseguir la victòria a Madrid?
–«La veritat és que hi vaig a disfrutar, a viure l'experiència i a passar-m'ho bé amb els companys. De moment per internet ja vaig fent amistat amb algun d'ells, i espero gaudir-ho. Segur que hi haurà candidats bons, però suposo que també tinc les meves qualitats.»
–És especial, ser el primer Mister Gai Girona?
–«Bé, és un concurs que comença, i és un orgull ser el primer escollit. Si continua aquest certamen, suposo que formaré part d'aquesta història.»
–Per què creu que pot servir aquest concurs?
–«Pot servir per obrir mentalitats i aconseguir que la societat canviï d'actitud. Girona sempre ha estat molt tancada, però cada cop hi ha més suport per arribar a la plena llibertat de sentiments.»
–Qui l'ajuda a preparar-se?
–«Des d'Exus Natur m'ajuden en tot, però també són clau els consells de la germana i el suport de la meva mare.»

La llibertat del cos

Les reivindicacions del col·lectiu es palesaran aquest vespre en la manifestació que es farà a partir de les vuit i que sortirà del Pont de Pedra de Girona. El lema de la marxa d'avui és «Pel dret al propi cos», amb què es vol reivindicar que «cadascú pugui fer el que vulgui amb el seu cos». Tots els col·lectius reconeixen que el lema d'aquest any vol posar en relleu «una situació de marginalitat que viuen transsexuals i intersexuals». El tema triat aquest any és el mateix que va elegir la Comissió Unitària 28 de Juny per a Barcelona, perquè els col·lectius coincideixen en el fet que són els grups que encara estan més lluny de la normalització. Per això, el cartell d'aquest any mostra el cos d'una dona que s'arrenca la pell i deixa veure un cos d'home a sota. Des de la CUP també es dóna suport a les accions reivindicatives d'avui. Precisament, la formació independentista assenyala «el perill que representa pensar que ja s'ha aconseguit tot el que calia; res més lluny de la realitat: malgrat els avanços legals cap a l'equiparació de drets formals, l'homofòbia i la transfòbia continuen, per desgràcia, ben vives». Les noves tecnologies també han permès obrir i donar a conèixer tot aquest món, i han sorgit uns quants grups que organitzen moltes activitats, com ha passat, per exemple, amb diversos grups de la xarxa social Facebook.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia