Política

Joan Laporta confirma el salt i funda un partit

L'encara president del Barça registrarà Democràcia Catalana i negocia amb RCat presentar-s'hi en coalició

Finalment, sí. Joan Laporta farà el salt a la política. Després de mesos d'insinuacions i especulacions, l'encara president del Barça –avui és el seu últim dia de mandat– fundarà un partit independentista de manera imminent –ja ha iniciat els tràmits–, amb el nom de Democràcia Catalana, i té previst anunciar a finals d'aquesta setmana o principis de la que ve que es presentarà a les eleccions al Parlament.

Laporta, que ahir va fer 48 anys, comença així el seu camí en solitari, però pretén que vagi estretament relacionat amb Reagrupament, l'associació fundada per Joan Carretero com a escissió d'Esquerra Republicana. L'advocat barceloní ja ha tingut diverses reunions amb el metge de Puigcerdà i l'objectiu comú és acudir en coalició a les eleccions de la tardor amb ell de número 1. Tampoc es descarta que alguna altra plataforma o moviment s'hi adhereixi.

Si no hi ha un gir inesperat, els calendaris confluiran perquè el pas endavant de Laporta es produirà dies abans de la tercera assemblea de Reagrupament el 10 de juliol, moment que podria escenificar-se l'enllaç. Laporta ha comentat múltiples vegades que la seva anàlisi sobre el país coincideix en l'essència amb el de RCat.

Crida a la unitat

En un article publicat a l'AVUI el 20 de juny passat, Laporta feia èmfasi en la necessitat que la gent que aposti per la independència, de manera transversal, vagi unida a les eleccions. En altres ocasions, Laporta ja s'havia mostrat disposat a encapçalar un moviment trencador i havia afirmat sentir-se preparat. També ha lamentat diverses vegades que generi un cert rebuig entre la classe dirigent al seu salt a la política. Però això, asseguren en el seu entorn, encara li ha donat més forces per intentar el repte de passar de la llotja del Camp Nou a tenir un grup nombrós al Parlament. “Si em presento és per ser president de la Generalitat”, ha arribat a dir alguna vegada.

Qui formarà l'entorn polític de Laporta? Tot i que per ara encara se'n saben pocs detalls, el Cercle Català de Negocis, de caràcter clarament independentista i presidit per Ramon Carner, té bona sintonia amb ell, així com diversos dirigents de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència. Igualment, algunes personalitats de la societat civil podrien donar-li suport.

Laporta, que vol oferir un discurs innovador en el món independentista, va considerar dilluns “inacceptable” una sentència de l'Estatut que “retalla els drets i llibertats del país i és un atemptat a la dignitat de Catalunya”. Sense haver-ho planejat, la mateixa setmana del 28-J Laporta
iniciarà el seu desafiament polític.

1.7.2010
Aquest dia es traspassen poders
al Barça. Laporta deixa de ser president i ja té via lliure per presentar-se.
10.7.2010
Reagrupament
fa l'assemblea en què es pot oficialitzar la coalició amb Laporta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia