Opinió

plaça major

La pervivència de la memòria del mestre

Hi ha mestres que sobreviuen gràcies a la bona memòria dels seus alumnes i fins i tot en la dels fills d'aquests, perquè han esdevingut un exemple i un estímul pel que fa a l'ensenyament

Hi ha mestres que més valdria no recordar. En canvi n'hi ha d'altres que sobreviuen gràcies a la bona memòria dels seus alumnes i fins i tot en la dels fills d'aquests, perquè han esdevingut un exemple i un estímul pel que fa al món de l'ensenyament i els seus professionals.

Aquest és el cas de Salvador Fàbregas Sau, fill d'Hostalric, sobre el qual s'acaba de publicar un llibre del reconegut historiador Salomó Marquès, que du el significatiu títol d'Ensenyar-los a pensar.

Salvador Fàbregas estudià a l'Escola Normal de Barcelona i exercí durant la República al poble de Maçanet de la Selva. Amb el franquisme va ser «depurat» i, com a càstig, va ser canviat a Maçanet de Cabrenys, a l'Alt Empordà... Uns deu anys més tard, fou destinat a Santa Maria de Palautordera i posteriorment, durant els anys seixanta, es traslladà a una escola parroquial de nova creació en un barri d'immigrants de l'Hospitalet de Llobregat.

L'edició d'aquest llibre és el resultat de l'entusiasme d'un grup d'antics alumnes de Palautordera que van coincidir amb la dedicació i vocació del professor Marquès per l'estudi dels mestres republicans i la recuperació de la seva memòria. Però s'ha subratllar el fet poc comú que van comptar immediatament amb el suport i la decidida col·laboració d'antics alumnes de les altres poblacions en les quals Salvador Fàbregas va exercir, la qual cosa va afavorir tant la preparació del text com la seva publicació.

El valor d'aquest mestre i del llibre han quedat palesos pel fet que les presentacions que s'han dut a terme en els quatre indrets esmentats han aconseguit una assistència extraordinària i engrescadora. Aquesta pedagogia que, per damunt de tot, ensenyava a pensar, la va dur a terme amb entusiasme durant els anys de la República i també, malgrat les enormes dificultats socials i polítiques que va afrontar, durant els anys tan amargs de la dictadura franquista.

Tot plegat ens demostra la necessitat i la gran importància de continuar treballs com aquest, arreu de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia