Política

El Port de la Selva s'exclou de la Constitució

El ple de l'ajuntament empordanès aprova per unanimitat una moció en què es declara “moralment exclòs” de la carta magna Considera que s'ha de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya

El Port de la Selva ha decidit trencar amb la Constitució arran de la sentència contra l'Estatut, i ahir el ple de l'ajuntament altempordanès va aprovar per unanimitat (CiU, PSC i un grup d'independents) una moció en què es declara “moralment exclòs” de la carta magna.

El consistori va convocar ahir un ple extraordinari, com estan fent molts municipis, per mostrar el rebuig a la resolució del Tribunal Constitucional (TC), però el text que es va aprovar va més lluny que altres mocions o declaracions institucionals que hi ha hagut fins ara. L'Ajuntament manté que la sentència retalla “molt greument” la carta catalana i la conclusió evident que es desprèn de tota aquesta situació és que les “aspiracions d'autogovern de la nació catalana no tenen cabuda a l'ordenament jurídic espanyol, que té aquest tribunal deslegitimat com a intèrpret únic i vinculant de la Constitució”. També apunta que la sentència tanca de “forma definitiva” el sostre d'autogovern de Catalunya dins de l'Estat espanyol i és per això que ha arribat el “moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya”. En tot aquest context, el consistori es declara “moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució Espanyola, en un gest conscient d'afirmació nacional i democràtica, de resposta a aquesta sentència humiliant”.

“Ens fan fora”

L'alcalde de la població, Genís Pinart (CiU), afirma que la moció del Port del Selva és la “reacció del català emprenyat en versió municipal” i afegeix que “no som nosaltres que marxem, són ells que ens fan fora”. També confia que mols altres municipis s'adheriran a aquesta iniciativa i considera que si el suport fos majoritari es podria aconseguir un ressò semblant al de les consultes sobre la independència. “Seria una demostració de força important”, assenyala Pinart, el qual reconeix que, en poques hores, ja han rebut centenars de correus electrònics de suport a la moció.

D'altra banda, els alcaldes del Baix Llobregat han consensuat una declaració institucional en què també defensen l'autogovern de Catalunya i que presentaran aquest dijous en un acte a Sant Boi de Llobregat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia