Política

Òmnium Cultural diu no a Montilla

Manté que el 'Som una nació, nosaltres decidim' ha d'encapçalar la manifestació de dissabte

Muriel Casals admet que el global de la comissió organitzadora pot decidir una altra cosa, però no serà contra la seva opinió

Assegura que el lema és "molt inclusiu" i que els socis de l'entitat han demanat que es mantingui

La manifestació de dissabte no serà bicèfala ni se substituirà la pancarta per una senyera. No, si depèn d'Òmnium Cultural. L'entitat ha dit no definitivament a José Montilla i a totes les pressions del PSC i del Palau de la Generalitat per canviar o "flexibilitzar" la capçalera.

La junta de l'entitat s'ha refermat definitivament en la seva posició "inicialíssima", en paraules de la presidenta, Muriel Casals. Ha calgut, però, una reunió maratoniana que ha durat hores per arribar a aquest acord. En la propera reunió de la comissió organitzadora, per tant, Òmnium defensarà fins al final que la marxa s'ha d'obrir amb el lema acordat ja abans de la sentència del TC: Som una nació, nosaltres decidim.

"Hem valorat el sentir dels nostres socis i de la societat civil que ens envolta, hem rebut quantitat de missatges i això ens ha fet decidir refermar-nos en la nostra posició inicial", ha anunciat la vicepresidenta, flanquejada pel vicepresident primer, Vicent Sanchis.

Aquesta decisió, però, no vol ser cap ruptura. "Reiterem la nostra invitació al president de la Generalitat, a les institucions, als partits i a les entitats perquè formin part de la capçalera", ha afegit Casals.

Tanmateix, ha hagut de puntualitzar que no està tot dit perquè Òmnium no és l'única veu de la comissió organitzadora. "Aquesta és la decisió de junta nacional d'Òmnium, i és el que explicarem a les altres entitats organitzadores, sindicats, partits i altres entitats. I la decisió final es prendrà en la comissió organitzadora, no depèn només de nosaltres", ha alertat. Per Casals, és important aclarir que "Òmnium no imposarà la seva decisió contra la majoria", però la defensarà i no canviarà d'opinió, encara que hagi d'acceptar-ne una altra.

De fet, l'únic que fa l'entitat es mantenir-se en el plantejament acordat fa setmanes amb l'acord de totes les entitats i partits que preparaven la protesta. "El lema no ens l'hem inventat ara. Estava decidit i el van aprovar tots els participants, inclosos tots els partits, en una reunió prèvia a la sentència. La polèmica ha estat sobrevinguda", ha matisat Sanchis.

Solucions "creatives" desestimades

Tot i que el disseny de la manifestació estava tancat, les "demandes" de Montilla i el seu entorn perquè la capçalera fos una senyera i no la pancarta amb el lema, han portat a parlar de "solucions creatives", segons la definició de Casals. La presidenta manté que "el lema no ha estat mai en qüestió, però s'han proposat fórmules, més o menys creatives per flexibilitzar la capçalera".

Aquestes propostes han sorgit dels partits en una reunió de la comissió que hi ha hagut aquest dimarts al matí, i totes anaven encaminades cap a la creació d'un petit grup institucional amb la senyera avançat per davant de la pancarta, o bé cap a un encapçalament format per nens amb una senyera, com ha proposat ERC.

Algunes d'aquestes fórmules s'han filtrat als mitjans de comunicació i han provocat "la reacció dels socis" de l'entitat, que ha pesat en la decisió de la junta de reafirmar-se en la seva decisió inicial.

"El lema va al davant, i qui vulgui ser al davant ha de ser amb aquesta capçalera. Per part d'Òmnium no pot ser d'altra manera", ha sentenciat Casals.

La pròxima reunió d'Òmnium amb els "companys" d'organització no està convocada, però la junta admet que "no pot trigar gaire".

El consell de Casals és "que llegeixin amb atenció el lema, que és molt i molt inclusiu i que està pensat precisament per això".

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia