Política

Òmnium es planta

L'entitat resisteix a les pressions del govern i del PSC i manté la manifestació amb el dret a decidir tal com està acordada amb prop de 600 entitats Pujol, Maragall, Rigol i Barrera estudien fer una crida conjunta

La gran manifestació de dissabte serà sota el paraigua del dret a decidir. Òmnium Cultural va decidir ahir a la nit plantar-se davant l'allau de pressions que durant la jornada va rebre del govern català i del PSC per aigualir la reivindicació. Els socialistes intenten des de fa dies substituir la pancarta amb el lema Som una nació: nosaltres decidim a la capçalera per una bandera catalana sense cap reivindicació concreta. Però la junta nacional d'Òmnium va prendre per unanimitat la decisió de no acceptar modificacions ni subterfugis en la proposta sobiranista inicial, que està acordada amb prop de 600 entitats. Segons la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, només acceptarien canvis si els proposessin per majoria els altres convocants de la marxa, entre els quals hi ha partits i sindicats, però és altament improbable.

Després d'una primera reunió al matí a la qual van assistir representants de CiU, PSC, ERC i ICV, que va acabar sense acord, es van multiplicar les pressions fins al punt que no van parar de circular rumors de tota mena sobre com seria la capçalera.

El govern tripartit va insistir especialment que la senyera hauria d'encapçalar la manifestació, segons va assegurar el conseller Joaquim Nadal, després de la reunió de l'executiu. Nadal va explicar que el president José Montilla havia rebut “suports explícits i implícits” dels consellers sense distinció de sigles quan, en la reunió de l'executiu, va defensar que la bandera catalana i el president anessin al capdavant. Montilla també va assenyalar davant dels membres del govern que a “la manifestació hi falta gent, no hi sobra ningú”. El conseller de Política Territorial es mostrava en aquell moment convençut que la situació se solucionaria i que “tots sortirem plegats”, encara que va remarcar que el president, el govern i el Parlament haurien de ser a primera fila per “dignitat nacional i institucional”. Segons Nadal, la senyera “representa el contingut simbòlic de l'Estatut que algú ha volgut posar en qüestió amb el seu recurs”, va dir al·ludint el PP.

D'acord amb aquesta línia, un grup d'intel·lectuals, la majoria pròxims al PSC i a ICV, han subscrit un manifest que demana la senyera a la capçalera de la marxa. Entre ells hi ha Josep Maria Castellet, Isabel Coixet, Antoni Dalmau, Ferran Mascarell, Lluís Pasqual, Antoni Tàpies i Rosa Regàs. Al PSC són conscients que estan en una situació delicada, perquè no volen anar a una manifestació sota el paraigua del dret a decidir, però alhora reconeixen que la marxa serà històrica i que no és realista que el president de la Generalitat no participi en la reivindicació.

Casals va reconèixer a la nit a la seu d'Òmnium, acompanyada de la direcció en ple de l'entitat fent-li costat, que al matí s'havia parlat de flexibilitzar la marxa amb “propostes més o menys creatives”. Però en transcendir aquestes propostes, l'entitat va rebre la protesta de nombrosos afiliats que es queixaven perquè s'estigués transigint als interessos socialistes. La presidenta d'Òmnium va tornar a convidar Montilla a formar part de la capçalera de la marxa, amb lema inclòs. “Però per Òmnium l'única manera de ser de la manifestació és amb la pancarta prevista. No estem disposats a buscar solucions que desdibuixin la capçalera”, va concloure.

Mentrestant, Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Joan Rigol i Heribert Barrera mantenen converses sobre la possibilitat de fer un acte conjunt per convocar els catalans a la manifestació. Es concretaria en els pròxims dies.

CiU està intensificant també la seva mobilització, i Artur Mas ha enviat una carta a tots els militants de CDC per convidar-los a manifestar-se. Alhora, més de 70 entitats del món de la immigració han subscrit un manifest a favor de la protesta.

Desitjo una manifestació semblant a la de l'Onze de Setembre del 1977. Pel que sento, diria que és probable que ho sigui
Els socis de Montilla a Madrid s'enfadaran amb ell faci el que faci, tant si va amb la senyera com si va amb el lema

Llach i els motius amagats del PSC

El cantautor Lluís Llach, que va protagonitzar ahir un dels anuncis d'Òmnium per convocar els catalans a la manifestació, va qualificar la polèmica per la capçalera de la marxa de “petita”. Segons Llach, tot plegat demostra que tothom vol ser-hi. El cantautor va reconèixer que té certa lògica que el president José Montilla vulgui anar darrere la bandera catalana, però va afegir també que tots els ciutadans de Catalunya saben “els motius amagats pels quals vol anar darrere de la senyera”, el líder del PSC. Llach va instar Montilla a anar a la manifestació, però creu que després hauria de demanar de seguida el grup propi del PSC al Congrés espanyol. “Si des de fa uns anys el PSC, que no és el meu, hagués tingut grup propi, moltes coses no haurien passat”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia