Administracions

Bellaterra assoleix la majoria d'edat

Es constitueix com a entitat municipal descentralitzada i tindrà més capacitat d'autogestió

Han passat 32 anys des que el 1978 els primers veïns de Bellaterra van demanar constituir-se com a entitat local menor. El 1993 es va optar per demanar la segregació, la qual cosa no li va ser concedida, i finalment dimarts al vespre va culminar el procés engegat el 2005 perquè els pocs més de 3.000 veïns de Bellaterra quedessin constituïts com a entitat municipal descentralitzada. El conseller de Governació, Jordi Ausàs i l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, van presidir l'acte de constitució en què es va escollir Ramon Andreu, cap de llista de Gent per Bellaterra, president de la comissió que gestionarà l'EMD fins a les pròximes eleccions municipals. L'acompanyaran vuit vocals més, quatre de Gent de Bellaterra, tres de Convergència i Unió i un d'Iniciativa-Verds d'acord amb els resultats obtinguts a Bellaterra en les eleccions municipals del 2007.

Des que dimarts es va constituir la junta, la prioritat de la nova comissió és posar en marxa l'oficina d'atenció al ciutadà al centre cívic de Bellaterra i acabar de concretar el conveni amb l'Ajuntament de Cerdanyola per al traspàs de les competències que han estat concedides a l'EMD. Les competències bàsiques estan centrades en el manteniment dels espais públics, actes culturals i esportius, mobilitat, inspecció urbanística i recollida d'escombraries i enllumenat públic, dues competències, aquestes últimes, que l'EMD deixa en mans de l'Ajuntament de Cerdanyola.

Un dels primers reptes que haurà d'afrontar per si sola la nova EMD de Bellaterra és la festa major, que se celebra al setembre. Andreu, tot i reconèixer que van una mica tard, creu que l'organització anirà bé gràcies a la col·laboració de totes les associacions de veïns de Bellaterra amb l'EMD.

El canvi de model haurà d'esperar

e.ansola

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, va qualificar la constitució de l'EMD de Bellaterra de dia històric i va assegurar que la seva creació permetrà millorar i aproximar els serveis als veïns. Però la constitució de les EMD, n'hi ha una seixantena a tot Catalunya, no ha estat exempta de problemes, ja que el sistema electoral estableix que si bé el president és escollit de manera directa pels veïns de cada entitat descentralitzada, la resta de la comissió està formada d'acord amb els resultats electorals de la circumscripció en les eleccions de cada municipi al qual pertany l'EMD, la qual cosa ha comportat una divergència política entre els presidents i la resta de la comissió. Un fet que ha obstaculitzat sovint la posada en marxa de projectes per la manca d'acord i consens en temes polítics. Canviar el sistema electoral de les EMD era un dels objectius que s'havia d'afrontar amb la nova llei de règim local que la Generalitat tenia previst aprovar aquest mandat, però, tal com va confirmar dimarts passat el conseller de Governació durant la constitució de l'EMD de Bellaterra, la nova llei quedarà ajornada fins a la següent legislatura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia