Política

Primeres esquerdes

Demana que la resolució pugui ser votada pel PSOE i se centri a reivindicar l'Estatut

Montilla topa amb Duran

No accepta limitar-se al text estatutari

El primer dia de temptejos de cara a intentar una estratègia a Madrid per respondre a la sentència del TC contra l'Estatut ja han aparegut les primeres esquerdes. La gran manifestació de dissabte ha endurit els projectes polítics i serà molt difícil casar-los. El mínim comú denominador que voldria el PSC no és acceptable per a CiU i per a ERC, i només troba certa sintonia en ICV.

Els socialistes van deixar clar ahir que qualsevol resolució catalana que es porti al Congrés necessiten que pugui ser votada pel PSOE, i no els passa pel cap una ruptura de la disciplina de vot. El secretari general adjunt del grup socialista al Congrés, Daniel Fernández, va subratllar que la força de la manifestació s'ha de traduir en propostes “concretes, constructives i guanyadores”. És a dir, que el socialisme espanyol les pugui recolzar. I va afegir que primer la unitat s'haurà de buscar a Catalunya i a l'entorn del president de la Generalitat.

Però aquest perfil que necessita el PSC per no entrar en un conflicte de conseqüències desconegudes amb el PSOE queda molt per sota del que poden cedir CiU i ERC. Ja no és només per la proximitat de les eleccions catalanes, que afecta tots els partits, sinó sobretot el canvi d'escenari polític que s'està produint a Catalunya amb la nova hegemonia del sobiranisme.

Aquesta complexa realitat política va provocar ahir una topada entre el president José Montilla i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran. El secretari general de CiU va proposar a títol personal, en un intent de facilitar la resolució a traslladar al Congrés, que aquesta es redactés basant-la en el discurs que va pronunciar Montilla després de conèixer-se la sentència. Va recordar que el president parlava del fet que Catalunya és una nació i que cap tribunal pot jutjar la voluntat dels catalans.

Però Montilla es va prendre molt malament la idea de Duran, i en declaracions a RAC1 la va definir en to despectiu com una “trampeta”. “Si busquen la unitat pensant que ens poden enredar, anem pel mal camí”, va advertir. És evident que el PSOE no assumiria el discurs que va pronunciar el president aquell dia.

El retret de Montilla va originar la rèplica de Duran, que va dir que el que és una “trampeta” és posicionar-se en un sentit a Catalunya i en el contrari a Madrid. “Potser estem davant una incapacitat manifesta del PSC per fer allò que remotament pugui incomodar el PSOE”, va lamentar, mentre acusava l'advocat de l'Estat i els socialistes de proporcionar al TC el fonament jurídic de la sentència contra l'Estatut.

Proposta pròpia

ERC també té clar que no pot trair els seus potencials electors que dissabte van anar a la marxa, i tibarà la corda fins a l'últim moment perquè la resolució unitària que els partits catalans volen portar a Madrid vagi més enllà d'una simple reivindicació de la carta catalana. El problema torna a ser en el cas dels republicans que el PSC difícilment acceptarà aquesta condició, tot i que són socis de govern.

Si no s'arriba a cap acord, els republicans no descarten anar per lliure i presentar la seva pròpia proposta al Congrés. El president d'ERC, Joan Puigcercós, va recordar que els manifestants no van demanar als polítics que aprovessin un text només per defensar l'Estatut, com diu el PSC, sinó que “volen dignitat i una afirmació de país davant de la vexació i la humiliació que s'ha patit”. El dirigent republicà va alertar que, a diferència del que va passar el 1977, l'energia política que s'ha desprès del 10-J no es pot deixar “en mans dels autonomistes” i va reiterar que hi ha una “il·lusió” al carrer per fer la “transició” cap a l'independentisme. També va assenyalar que ERC no secundarà la “modificació” de cap llei prenent com a base la sentència del TC.

ICV-EUiA és, de moment, l'única formació que s'ha posicionat al costat del PSC. Els ecosocialistes mantenen que els partits han d'abandonar provisionalment els seus projectes polítics i electorals per fer pinya amb un denominador comú: el compliment de l'Estatut “fil per randa”. El llistó mínim coincideix amb el dels socialistes. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, és partidari que la resolució que es pugui aprovar al Parlament després es traslladi al Congrés.

Montilla va entrar ahir al Parlament la petició formal per convocar el ple sobre l'Estatut, que previsiblement avui la junta de portaveus situarà per divendres vinent. El plenari, en el qual intervindran tots els líders polítics, acabarà també amb la votació d'una resolució. Es aquí on el PSC vol centrar els seus esforços de consens, ja que no entra en disputa directa amb el PSOE i té més marge. Limitarà la maniobra al Parlament si fracassa l'ofensiva política en tota regla al Congrés.

Inicialment s'havia pensat que el Parlament votaria una proposta i que aquesta es presentaria després al debat de política general al Congrés. Però el termini per presentar resolucions en aquesta sessió política de les Corts s'acabarà a les 13 hores de divendres, i per tant l'opció s'ha complicat. A hores d'ara encara no s'ha celebrat la cimera de líders polítics que va anunciar Montilla un cop es conegués la sentència, però podria tenir lloc dijous coincidint amb el ple ordinari del Parlament.

LA DATA

16.07.10
és el dia que es presenten
les resolucions del debat de política general al Congrés. El límit són les 13 hores.

LES FRASES

La sentència frustra el camí de conviure políticament amb el conjunt d'Espanya
Josep Antoni Duran
secretari general de ciu
No acceptarem la sentència ni modificarem cap llei sobre la base del TC
Joan Puigcercós
president d'erc
Jo no sóc independentista ni l'atio. Si fan aquesta lectura, és senyal que no han après res
José Montilla
president de la generalitat
Catalunya té una força per replantejar les coses com no havíem tingut mai
Jordi Pujol
expresident de la generalitat
La unitat del catalanisme s'ha d'expressar a Catalunya
Daniel Fernández
secretari grup PSOE al congrés

Montilla confirma que es reunirà amb ZP a la Moncloa

El president José Montilla va confirmar ahir que ha acordat reunir-se amb el president José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa després del debat de política general, tal com va informar ahir aquest diari. L'entrevista se celebrarà la setmana vinent, abans que Zapatero viatgi a Barcelona el dia 23 per pronunciar una conferència.

La trobada hauria de servir perquè els dos dirigents polítics analitzessin si hi ha alguna via política per recuperar les competències retallades pel Tribunal Constitucional. Aquesta possibilitat és evident en el cas del poder judicial, si es reforma la llei orgànica corresponent, però en canvi no té possibilitats en el cas de la nació catalana, dels símbols nacionals, de la immersió lingüística o del deure de conèixer el català, perquè no són matèries traspassables.

CiU i ERC no donen credibilitat a aquesta entrevista que ha de mantenir Montilla amb Zapatero, i consideren que acabarà amb promeses a llarg termini però sense resultats reals. En canvi, sí que té el suport del conseller d'Interior, Joan Saura, que la veu positiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia