Societat

IRENE COMAS

COL·LECCIONISTA DE NINES

“He aplegat unes tres-centes nines, algunes del 1890”

Irene Comas té a la seva casa de Santa Coloma de Farners centenars de nines de totes les èpoques. Com va començar a col·leccionar-les?

Sempre m'han agradat les nines i en tinc moltes. M'agradaven molt les antiguitats i vaig estar cercant nines. Vaig començar amb una nina dels anys quaranta. Sempre vaig a les fires quan puc.

Té nines de totes les èpoques i de tota mena?

Tinc nines del 1890, estrangeres. Són les més velles que tinc. En tinc moltes del 1900, del 1920, de marques com ara Simon Halbig, Armand Marseille, Unis France... La majoria d'aquestes són alemanyes, però després els francesos es van posar les piles i en van fer de molt boniques. També n'hi ha d'americanes.

Quantes nines té en total?

N'he aplegat unes tres-centes des que fa tretze o catorze anys vaig començar a col·leccionar-les.

Són molt valuoses?

En tinc una per la qual ara, a Internet, demanen 2.000 euros. És en Juanín, el germà de la Mariquita Pérez. Per una Mariquita Pérez dels anys quaranta demanen 1.800 euros. Les Giseles també estan molt valorades, perquè n'hi ha poques.

Alguna anècdota d'aquests anys de col·leccionista?

Es venien dues nines bessones dels anys cinquanta, que pertanyien a dues bessones de veritat. En vaig comprar una només perquè eren molt cares. Vaig arribar a casa i el meu home em va dir que aquestes nines no s'havien separat mai i que no les separés jo. Vaig trucar immediatament perquè me'n guardessin l'altra.

Hi ha alguna associació que aplegui altres persones amb aquesta afició?

Sóc d'un grup d'una dotzena de persones de l'Estat espanyol, en què hi ha fins i tot un noi, de Salamanca. Fem trobades de nines. Vam anar a Covadonga ara fa dos anys.

Tinc entès que fa poc temps la va venir a veure tota una institució d'aquest món.

La Carmen Cervera, que va ser la creadora de la Gisela l'any 1944. Viu retirada al Port de la Selva i em va veure al programa Divendres, de TV3, i li feia molta il·lusió venir a veure'm.

Té algun pla per a les seves nines?

Vull trobar un lloc per poder-les exposar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia