Cultura

Dues dames

Norah Jones obre avui el 24è Festival Castell de Peralada i Natalie Cole oferirà demà el concert inaugural del 48è Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu

Pertanyen a dues generacions diferents i les separen gairebé tres dècades, però Norah Jones i Natalie Cole comparteixen unes quantes coses, especialment el fet de ser filles de dues destacades personalitats musicals: la novaiorquesa Norah Jones, de nom real Geethali Norah Jones Shankar, és filla de Ravi Shankar, mestre del sitar que va enlluernar els fills de Woodstock, començant per George Harrison. I Natalie Cole és, evidentment, la filla de Nat King Cole, un dels grans del jazz que va assolir molta popularitat en el mercat espanyol per les seves versions en castellà amb accent exòtic d'alguns clàssics del folklore llatinoamericà. Cole i Shankar, els pares, són gairebé de la mateixa quinta, però mentre que el primer va morir molt jove, el músic indi continua fent gires als seus 90 anys, fita que està registrada en el Llibre Guinness dels rècords.

Shankar ha passat el seu testimoni musical a una altra de les seves filles, Anoushka, també virtuosa del sitar, però és força més complicat veure la seva influència en Norah Jones, que va créixer lluny del seu pare, escoltant sobretot jazz i country, dos gèneres que han definit bona part de la seva obra, que ha arribat al gran públic a través d'un concepte absolutament pop.

Blue Note, el segell jazzístic per excel·lència, va publicar el seu àlbum de debut, Come away with me (2002), que gràcies al single Don't know why va vendre 7 milions de còpies i la va convertir en la gran triomfadora dels premis Grammy del 2003. Avui, Norah Jones actua a Peralada, amb les entrades exhaurides, dins la gira de presentació del seu quart disc, The fall (2009), que manté el seu estatus com una de les grans veus de la música actual. Jones ha aconseguit fer compatibles conceptes com ara comercialitat i qualitat. I el mateix es podria dir de Natalie Cole, una dona forta que durant la seva llarga carrera –va cantar als 6 anys en un disc nadalenc del seu pare i als 11 ja actuava en públic– s'ha anat movent amb fluïdesa entre el jazz, el pop, el soul i el rhythm'n'blues. Cole és tot un exemple de superació: va començar els anys 80 intentant superar la seva addicció a l'heroïna i la cocaïna. I el 1991 va publicar Unforgettable... with love, un gran èxit internacional en el qual adaptava una vintena de clàssics del seu pare, amb el qual va poder fer un duet gràcies a la tecnologia que, encara ara, és un moment clau dels seus concerts. Natalie Cole actuarà demà a l'Espai Port de Sant Feliu de Guíxols (22.30h, de 35 a 55 euros) acompanyada per un septet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia