Política

Fervor catalanista a la Toscana i la Vall d'Aosta

El consell regional de la Vall d'Aosta aprova una resolució de suport a Catalunya

El diari digital ‘IlToscano' creu que “sense Catalunya, Espanya no seria res”

El Consell Regional de la Vall d'Aosta (CRVDA) ha aprovat una resolució en la qual expressa “solidaritat i suport a les accions que la societat i les institucions catalanes estan portant a terme en el camí d'una major autonomia, i el dret de decidir lliurament el seu propi futur”. La iniciativa ha estat presentada pel grup Alpe.

Alberto Bertin, un dels redactors de la resolució i primer signant del text, ha recordat que la Vall d'Aosta té “un lligam estret” amb Catalunya, doncs sempre han estat una font d'inspiració pels seus valors de llibertat, autonomia i autodeterminació.

La resolució menciona la mobilització del passat 10 de juliol a Barcelona contra la sentència del TC sobre l'Estatut, i felicita els catalans pel “caràcter unitari, pacífic i democràtic” de la manifestació per defensar “la dignitat de Catalunya”.

També recorda “les relacions institucionals i d'amistat” entre aquestes dues nacions sense Estat.

La Vall d'Aosta és una regió muntanyenca del nord-oest d'Itàlia, que fins al 1860 va formar part del regne independent del Piemont, fins que va ser incorporada al nou regne d'Itàlia.

Actualment té un règim especial provincial dins l'Estat italià i gaudeix d'un estatut d'autonomia especial.

Al moment de la votació, el grup Popolo della Libertà, partit de Silvio Berlusconi, era absent de la sala.

Aquesta declaració coincideix en el temps amb una altra mostra de solidaritat sorgida d'un altre territori de la República d'Itàlia, la Toscana.

El diari digital IlToscano. org també ha fet referència a la situació política que està vivint Catalunya en un article sobre la victòria d'Espanya al mundial de futbol. Els autors del text destaquen de manera abrandada la importància que els jugadors catalans han tingut en la victòria de la selecció espanyola. De fet afirma directament que “Espanya va guanyar gràcies a Catalunya”.

El diari creu que la imatge més bonica va ser la volta d'honor de Carles Puyol i Xavi Hernàndez amb la copa a les mans i “abraçats a la senyera”.

I també parla de la manifestació del 10-J, de la qual destaca el gran civisme de la mobilització ciutadana contra la sentència de l'Estatut i el compara amb els incidents de la celebració de la victòria espanyola en el campionat de futbol. “Aquesta és la gran diferència de cultura entre els catalans i els opressors espanyols”, arriba a afirmat el text.

La publicació també compara les realitats econòmiques i industrials, i sentència que, sense Catalunya, Espanya seria un “país en desenvolupament”.

L'article ha provocat desenes d'agraïments per part dels internautes, alguns d'ells catalans que han escrit les seves respostes en català.

La regió italiana de la Toscana està situada al centre de la península. Fins al1859 la Toscana va ser un Estat independent que va ser annexionat pel regne de Sardenya, que posteriorment es convertiria en el regne d'Itàlia, predecessor de l'actual República Italiana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia