Societat

L'Audiència Nacional ordena a Indústria entregar “informes claus” sobre el magatzem nuclear

El ministeri, a través de l'advocat de l'Estat, es negava a presentar els documents tècnics que requerien Greenpeace

ERC considera que si el cementiri nuclear s'ubica a Ascó serà una “nova agressió” contra la sobirania de Catalunya

L'Audiència Nacional en un escrit derivat del recurs contenciós administratiu interposat per Greenpeace contra el procés del cementiri nuclear ordena al ministeri d'Indústria que inclogui en l'expedient que ha de lliurar-se a les organitzacions demandants nous documents tècnics que segons els ecologistes són “clau” i que l'advocat de l'Estat “es negava a presentar”.

En concret, Indústria haurà d'incloure el projecte tècnic del Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) de residus nuclears, l'estudi de seguretat de l'ATC, el projecte tècnic del Centre Tecnològic Associat a l'ATC per a experimentació amb residus radioactius i radioactivitat, l'estudi de seguretat del Centre Tecnològic i els informes sobre la protecció física de l'emplaçament del complex.

Segons Greenpeace aquest procés, “pot considerar-se il·legal perquè vulnera clarament els principis jurídics continguts al conveni sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient”.

Per això, “davant el rotund rebuig social, territorial i polític suscitat davant aquest projecte, Greenpeace demana al govern espanyol i al PP que acordin, en el pla energètic que estan negociant, la paralització del procés del cementiri nuclear”, ha dit Carlos Bravo, responsable de la campanya d'energia de Greenpeace.

Greenpeace a finals de febrer va interposar un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional (al que s'ha sumat Ecologistes en Acció) per a impugnar la Resolució del 23 de desembre de 2009 de la secretaria d'Estat d'energia del ministeri d'Indústria que donava inici al procés de recerca de candidats per a allotjar el cementiri nuclear centralitzat (ATC) i el seu centre d'experimentació nuclear associat.

ERC alerta que si el cementiri nuclear s'ubica a Ascó és “per a fotre” a Catalunya

El pacte en matèria d'energia entre PSOE i PP ha fet aixecar les alertes en el sí de la federació d'ERC a les Terres de l'Ebre que veu amb recel com s'escollirà la ubicació definitiva del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, conegut com el cementiri nuclear.

Així, els dirigents republicans asseguren que sempre que hi ha un pacte entre socialistes i populars és “per a fotre” a Catalunya, i han alertat que si el cementiri s'ubica a Ascó serà una “nova agressió” a la sobirania de les institucions catalanes, després de la sentència del TC sobre l'Estatut.

ERC presentarà aquest dimarts una interpel·lació al Senat al ministre d'Indústria per a conèixer el nou calendari sobre l'MTC.

La interpel·lació al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, la farà el senador de l'Entesa, Pere Muñoz, aquest dimarts a la tarda. L'objectiu no és altre que conèixer quin és el nou calendari establert per decidir on s'ubicarà el cementiri nuclear, ja que estava previst que s'anunciés al mes de juny i encara no s'ha fet.

Segons ha explicat el mateix Muñoz, es vol també fer-li arribar al ministre la “fractura social” que ha comportat la candidatura d'Ascó (Ribera d'Ebre), així com el consens institucional que hi ha per no ubicar aquesta instal·lació a Catalunya.

El secretari d'organització de la federació d'ERC a l'Ebre i també delegat del govern, Lluís Salvadó, ha demanat al govern espanyol que faci pública la ubicació del cementiri “el més aviat possible”, després de qualificar de “pervers” que l'anunci es fes en ple mes d'agost. Amb tot, confia que la interpel·lació del Senat serveixi per conèixer el nou calendari així com perquè el govern de l'Estat reiteri el compromís de respectar la voluntat de Catalunya per decidir la ubicació de l'MTC.

La interpel·lació al ministre que es farà aquest dimarts es transformarà en una moció que s'haurà de debatre al pròxim plenari del Senat, ja al mes de setembre.

Petició a l'Ajuntament d'Ascó

ERC ha tornat a insistir un cop més en demanar a l'Ajuntament d'Ascó que retiri la seva candidatura a acollir el cementiri nuclear. Salvadó ha demanat a l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, que “no sigui còmplice del PP” ni que vagi en contra de Catalunya; i li ha demanat “responsabilitat” per no obrir una nova crisi al país.

Així mateix, el dirigent republicà també ha carregat contra l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC), a la qual ha acusat de dur a terme processos “poc democràtics” que determinen la política nuclear de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia