Societat

Els hospitals han d'ajornar el copagament de fàrmacs

Els centres no disposen dels mitjans tècnics ni han rebut directrius clares per començar a cobrar als malalts dimarts vinent

Salut sosté que s'ha deixat molt poc marge per aplicar la mesura

Els hospitals catalans no cobraran, almenys de moment, els medicaments que dispensin de manera ambulatòria als pacients no ingressats. L'aplicació del copagament d'aquests fàrmacs, que, segons una nova normativa estatal, ha d'entrar en vigor dimarts vinent, haurà d'esperar, ja que els hospitals no disposen dels mitjans necessaris ni han rebut directrius clares per efectuar el nou cobrament.

La determinació dels hospitals a no cobrar-ho es va veure recolzada per la conselleria de Salut que a través d'una nota va anunciar que ahir l'1 d'octubre no es començarà a cobrar perquè “amb tant poc marge de temps no es pot garantir que el copagament no suposi una barrera d'accés per a cap pacient”. El País Basc i Andalusia presentaran recursos d'alçada contra la decisió del ministeri de Sanitat. El síndic de greuges, Rafael Ribó, també s'hi ha manifestat en desacord.

Els representants de les tres patronals d'hospitals es van reunir dimecres amb el Catsalut i la conclusió va ser que aplicar el copagament dimarts és tècnicament impossible. Els hospitals denuncien que la posada en marxa de la mesura empitjorarà la salut dels pacients i, a sobre, suposarà una despesa per als centres. Des del Consorci de Salut i Social, l'entitat que agrupa els hospitals concertats de titularitat pública, creuen que la resolució del govern espanyol generarà “inequitat”. La norma estableix que els pacients afectats de malalties greus i sovint cròniques (càncer, hepatitis, artritis reumatoide, etc.) abonin un 10% del preu dels medicaments que recullen a les farmàcies dels hospitals, amb un màxim de 4,20 euros per envàs. Però hi ha molts serrells sense resoldre: per exemple, en cas d'arribar al preu màxim, es cobraran 4,20 euros per un mateix medicament tant si l'envàs té 30 pastilles com si hi ha un altre format que en tingui el doble?

D'altra banda, la normativa preveu l'exempció del copagament als col·lectius que ho estan del copagament de les receptes. Però, a diferència de les farmàcies, els hospitals no tenen cap sistema informàtic que permeti identificar si l'usuari pertany a algun d'aquests grups.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.