Societat

SARA GALLISA

PSICÒLOGA-COACH

“La bicicleta també té molts beneficis psicològics”

El ‘coach' acompanya,
i amb motivació i acció s'aconsegueixen canvis importants
Com lliga coaching i bicicleta?
Un dia escoltava un programa de ràdio en què parlaven de coaching nàutic i coaching amb cavalls, i vaig pensar que podria unir les meves dues passions, la psicologia i el coaching, amb la meva afició pel cicloturisme. I d'aquí Coaching a Pedals, on la bicicleta és una bona metàfora amb rerefons teòric per acompanyar la gent fent ruta.
Expliqui'm això de la bicicleta i la metàfora.
La bicicleta es converteix en el vehicle per treballar les competències que volen millorar. Són rutes de tallers competencials i en cadascuna es treballa una competència bàsica lligada a una part de la bicicleta. Els frens, per exemple, representen el que et limita, les pors que fan que no avancis cap a l'objectiu. La flexibilitat, l'adaptació al canvi, el treballaríem a través del canvi de marxes. I si es treballa l'estructura de la bicicleta parlarem dels nostres valors. La cadena és la comunicació; les rodes, l'acció; el portaequipatges, les habilitats i els recursos.
I a més sues...
Sí. Unim els tallers de creixement personal pròpiament dits amb l'esport físic, que també ajuda a descarregar adrenalina i fer-te sentir millor. La bicicleta té molts beneficis psicològics, a més dels físics. I si ho barreges amb el coaching es retroalimenten, i pot ajudar molt. La persona interessada en el creixement personal pot descobrir els beneficis de l'esport i viceversa. També pot anar molt bé per a una parella o un equip, perquè prenen consciència dels seus ritmes vitals, de la necessitat d'adaptar-se a l'altre... I a més fan turisme! El taller comença amb una introducció teòrica i una pregunta per reflexionar durant la ruta. A mig trajecte es fa el taller teoricopràctic per treballar la competència en qüestió i abans de tornar es llança una altra pregunta.
Diu que fa coaching per a gent que se sent llebre o cargol...
Parlo de dues tipologies molt bàsiques de clients. La llebre és aquella persona estressada que fa moltes coses a la vegada, sempre té pressa, intenta complaure tothom i sempre va amunt i avall sense saber exactament cap on tirar. Aquests busquen temps i desaccelerar el seu ritme. A l'altre extrem hi ha el cargol, la persona perfeccionista paralitzada per l'anàlisi i l'excessiva reflexió. És el que no actua, el cagadubtes que no sap quin camí escollir i el que té por del rebuig, d'equivocar-se i del que diran. El cargol troba en el coaching saber definir un objectiu i, sobretot, actuar.
Seguint la definició, no sé si un cargol arribarà mai a apuntar-se.
A vegades és a la llebre, a qui més li costa reconèixer que necessita ajuda, perquè creu que és forta, que no té cap problema i que pot amb tot. El cargol s'ho pensarà molt però és més conscient i quan té un verdader malestar que li impedeix aconseguir les coses que vol i s'adona de les pors que el limiten sí que es planteja la necessitat d'ajuda.
Coaching a pedals, bibliocoaching... només falta posar-lo a la sopa.
El coaching ha vingut per quedar-se perquè dóna resposta a una sèrie de necessitats. Treballa per objectius, amb molt d'enfoc, i és molt efectiu per acompanyar la gent a fer canvis o a aconseguir coses.
Fa vint anys no hi havia el coaching i la gent aconseguia objectius...
Això és evident. Si no s'hagués demostrat la seva efectivitat, la gent potser faria altres coses. Qui acudeix a un coach és perquè vol aconseguir un repte i, pel motiu que sigui, no se'n surt; el que fa el coach és acompanyar-lo en aquest camí. El resultat és que amb motivació i acció s'aconsegueixen canvis importants
. Hi ha teràpies en psicologia que no són tan efectives perquè s'allarguen massa en el temps.
Tenia entès que això no tenia res a veure amb la teràpia!
Sí, sí, és així. En la teràpia hi ha patologia i en el coaching, no. Això ha de quedar molt clar, jo feia només una comparativa. El psicòleg coach se sustenta en un model teòric i té més eines per afrontar un procés de coaching perquè pot arribar a estructures més profundes, però el primer que ha de fer és diferenciar si un client té patologia o no. Jo reivindico la figura del psicòleg coach per fer processos de coaching sense que això signifiqui que el pacient està malalt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia