Societat

Tres aspirants a endur-se el primer premi Martí Gasull

Els docents balears, la Viquipèdia en català i l'activista valencià Joan-Carles Martí i Casanova, els candidats al guardó per la defensa del català

La distinció homenatja el difunt fundador de la Plataforma per la Llengua

Tres candidats aspiren a endur-se demà el primer premi Martí Gasull i Roig a l'exemplaritat en defensa del català, organitzat per la Plataforma per la Llengua. El guardó té com a objectiu recordar la figura i els valors de Martí Gasull, portaveu, fundador i ànima de l'entitat, que va morir el 23 de setembre del 2012 en un accident de muntanya al Nepal i, alhora, reconèixer aquelles persones i entitats que treballen a favor del català en tot l'àmbit lingüístic.

El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000 euros i un guardó creat pel prestigiós orfebre i joier Joaquim Capdevila. Els tres candidats a guanyar-lo són l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, que ha mobilitzat la societat de les Illes contra el pla de trilingüisme del govern de José Ramón Bauzá, que liquida l'escola en català; la Viquipèdia en català, que amb més de 400.000 articles publicats és la quinzena versió de l'enciclopèdia en línia en el rànquing mundial; i Joan-Carles Martí i Casanova, activista pel català a les comarques de l'extrem sud del País Valencià i fundador d'associacions com ara El Tempir d'Elx.

El procés per triar els tres candidats va començar al novembre. Més de tres-centes persones van presentar un total de 96 candidatures, de les quals un jurat format per set persones (Carles Torner i Pifarré, Bernat Joan i Marí, Joan Francesc Mira, Empar Moliner i Ballesteros, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig i Òscar Escuder) va seleccionar els tres finalistes. Un cop elegits els finalistes, el guanyador del premi sortirà d'una votació popular que s'ha fet a través del web www.premimartigasull.cat.

El premi es va crear l'any passat en honor a Martí Gasull i Roig. La mort d'un dels fundadors de la Plataforma per la Llengua va causar una gran commoció en l'entitat i en totes les organitzacions en defensa del català. Les principals institucions del país van homenatjar l'activista, que va rebre la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat i la medalla d'or al mèrit cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Precisament el guardó del premi Martí Gasull està dissenyat per Joaquim Capdevila, el mateix joier que ha creat la Creu de Sant Jordi i altres distincions com ara la medalla d'or de la Generalitat de Catalunya.

LA XIFRA

96
candidats
es van presentar al premi Martí Gasull. Un jurat format per set persones va escollir els tres finalistes.

LA DATA

23.09.12
Martí Gasull
, fundador de la Plataforma per la Llengua, va morir en un accident de muntanya a l'Himàlaia.

Vint anys d'activisme

El primer premi Martí Gasull, que tindrà una periodicitat anual, arriba en un moment molt especial per a la Plataforma per la Llengua, que aquest any celebra el 20è aniversari. L'entitat està celebrant l'efemèride amb una sèrie d'actes en què es recorden els orígens de la plataforma. El més destacat de tots és l'anomenat Repte Coca-cola, que pretén recollir 20.000 llaunes d'aquest refresc per fer un mosaic a la plaça de Catalunya de Barcelona que reivindiqui l'etiquetatge en català d'aquesta marca i de totes les que encara no ho fan. L'acció recordarà la que es va dur a terme l'any 1993, en què es van aplegar 15.000 llaunes de Coca-cola i que va suposar el naixement de la Plataforma per la Llengua.

El guardó coincideix també en un moment en què la llengua catalana està vivint un fort assetjament judicial i polític, especialment en el terreny educatiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia