Societat

Vida social

On els cavalls són els reis

FESTA Més d'un miler d'escolars van passar ahir per la Fira de Sant Martirià de Banyoles, en una jornada en què els equins van treure protagonisme a les altres espècies d'animals a què es dedica el primer dia de la mostra

Als coloms, els xais, les cabres, els galls... que el primer dia de la Fira de Sant Martirià de Banyoles han de ser els atractius de les visites escolars, aquest any els ha sortit una competència molt dura: tres cavalls de pura raça espanyola, imponents i hàbils. Què deuen tenir els cavalls, que ens cridin tant l'atenció tant a petits com a grans? El cas és que la mainada –i els mestres– de les escoles que van tenir la sort de visitar la Draga en el moment que feien una exhibició dels cavalls, s'ho van passar molt bé, jo diria que millor que en edicions passades.

Eren les onze tocades quan els tres exemplars –dos de negres i un de marró, d'entre quatre i set anys– van ser conduïts des de la pista on els havien desfogat fins a un espai rodejat de tanques per fer-hi les demostracions. “Cavalls, cavalls, cavalls!!”, cridaven desenes de criatures, majoritàriament del cicle infantil, que ja feia estona que els esperaven. Un monitor de la fira els demanava, en va, que no cridessin gaire, per no espantar-los. “Una de les dificultats de les exhibicions és que els crits o els aplaudiments els alteren”, ens aclareix en Narcís Pell, mentre el seu pare, en Lluís, va donant ordres als tres animals perquè galopin en cercles, es parin i s'agenollin o s'aixequin sobre les potes posteriors, moment premiat amb més aplaudiments i crits d'admiració. A aquest cronista, l'escena li recorda antics números del circ, però sense cap noia que s'enfili a la gropa. Aquests espectacles no són massa habituals al nostre país –lamenta en Narcís, que amb la seva família es dedica al negoci de la cria, a Monells– perquè cada vegada hi ha menys fires de bestiar amb equins. “A França, en canvi, sí que se'n fan”, hi afegeix. Diumenge tornaran a actuar, llavors amb cinc cavalls. Jo no m'ho perdria, sobretot si hi anés amb mainada.

La jornada d'ahir tan sols va ser l'aperitiu de la fira banyolina d'aquest any –la número 36 des que es va recuperar–, ja que el gruix de les activitats són avui i demà. Hi haurà concursos morfològics de cavalls, d'ase català i de carrusels, i exhibicions com les que dèiem abans, i de bàsquet a cavall. Es podrà visitar una mostra de tractors i eines antigues del camp, les fires d'artesania i del dibuix, i, dins del pavelló, la mostra comercial Firestany.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia