Societat

Treballar és créixer

La Fundació Comtal guia en el món laboral joves en risc d'exclusió

Gràcies a l'entitat de Ciutat Vella han trobat feina 40 nois en el darrer any

“Treballar et fa créixer i guanyes seguretat de cop”

Més de la meitat dels joves que acudeixen al punt d'informació de la Fundació Comtal, al vell mig de Ciutat Vella de Barcelona, en algun moment trobaran feina. El percentatge inicial és bo però, en els més de vint anys d'activitat, l'entitat sap que els serveis a oferir han de ser molt més amplis perquè el final feliç acabi arribant.

“Fan de tot pels joves, ningú m'ha ajudat com ells”, diu Sajid Mahmood. Aquest pakistanès de 20 anys va trobar la seva primera feina de cambrer gràcies a unes pràctiques que li va buscar la fundació. La seva intenció és estudiar i treballar alhora, per això està enllestint el batxillerat i el curs vinent espera poder cursar enginyeria aeronàutica a la universitat. Actualment treballa d'acomodador al Liceu, una feina que ha trobat per mitjans propis. Assegura que treballar l'ha fet “créixer” i li ha permès “guanyar seguretat de cop”. La implicació d'en Sajid va ser clau perquè de seguida entrés al món laboral, però no sempre és així. La coordinadora de programes de l'entitat, Beth Hinojosa, explica: “Creem experiències d'èxit, no podem cremar etapes, així ens assegurem que el jove està realment preparat i que no fracassarà.” Des del primer contacte amb l'organització, se li ofereix una atenció personalitzada amb un equip d'orientadors que el segueixen i l'assessoren en els passos que ha de fer. Cursos competencials, convenis de pràctiques o activitats innovadores com ara tallers per saber fer un videocurrículum serveixen per fer sentir actius els joves. “Els dotem d'actituds i aptituds, ser conscients que milloren els aporta un canvi”, assenyala Hinojosa.

Per a en Sajid, la feina al Liceu és un motiu d'orgull, ja que va haver de passar un procés de selecció exigent. Tot i que ell mateix va assabentar-se de la feina reconeix que, sense l'experiència prèvia que li ha donat l'entitat, no l'haurien agafat. El jove sempre ha tingut present que “amb esforç tot és pot aconseguir”. Precisament esforçant-se per trobar feina va topar amb la fundació i reconeix que sota el seu paraigua “el procés ha estat molt més ràpid”.

Mitjançant amb empreses

El suport laboral que garanteix l'organització recolza en una xarxa d'empreses de tota mida (petites, mitjanes i grans) i socialment responsables. Quan aquestes es comprometen a cedir processos de selecció i llocs de pràctiques a l'entitat també en surten beneficiades. “Els cobrim tot el tema de contractació i preselecció, els surt a cost 0”, destaca la coordinadora de programes.

Que el 70% dels joves siguin d'origen immigrant no és un impediment per a qui els contracta. Hinojosa recorda: “Molts cops no compten amb el suport de la família i vincular-se a una entitat com la nostra els fa sentir protegits.”

Quaranta nois i noies amb contractes laborals des de l'últim any i molts més en cursos de formació. La tasca continua, però s'ha de reconèixer que s'està fent bona feina.

70%
dels joves que accedeixen a la fundació són d'origen immigrant, l'ajuda els fa sentir protegits.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia