Salut

Sanfeliu resisteix

Veïns d'aquest barri de l'Hospitalet fa cinc dies que ocupen el CAP com a protesta pel tancament del centre durant l'estiu

La mobilització aplega desenes de persones grans, les grans afectades per la mesura de Salut

Asseguts en cadires plegables, a la vorera del carrer, bé podria semblar que un grup nombrós de veïns prenen la fresca. És juliol i la temperatura hi convida. Però res més lluny de la realitat. Els veïns del barri de Sanfeliu de l'Hospitalet de Llobregat no s'han aplegat al carrer de l'Emigrant, just davant del centre d'atenció primària (CAP), per fer-la petar i passar l'estona. Tenen una causa comuna: evitar el tancament del centre sanitari durant set setmanes aquest estiu, tal com ha planificat el Departament de Salut. Per aconseguir-ho no han dubtat a ocupar el centre dia i nit des de divendres, últim dia en què metges i infermeres van passar consulta. La batalla ha tornat a unir un veïnat que fa trenta anys ja es va mobilitzar per aconseguir el petit ambulatori que aquest estiu no tornarà a obrir fins al 12 de setembre. Els que llavors tenien entre 50 i 60 anys, ara en tenen més de 80. Aquells lluitadors són avui els grans damnificats per la retallada sanitària al barri.

La mare de María Ángeles té 83 anys. És diabètica i fa poc que li han tallat una cama i que va en cadira de rodes. “La meva mare ha de venir sovint al CAP, si no és pel sucre és per la tensió”, assegura María Ángeles. Salut dóna als veïns l'alternativa dels CAP Rambla Just Oliveres, al centre de l'Hospitalet, i del CAP Sant Ildefons, a la veïna Cornellà. Però a qui conegui el barri de Sanfeliu no se li escapa que es tracta d'un territori d'orografia complexa i, en certa manera, aïllat de la resta de la ciutat. Situat en un terreny elevat, les distàncies es multipliquen quan es tracta de sortir del barri i fer desplaçaments a peu. “Molta gent gran pot venir al CAP del barri sola, però ara caldrà que els acompanyin per qualsevol cosa, perquè no poden agafar els autobusos”, afirma María Ángeles. Aquest és el cas en què es troba la Cèlia, que té la mare i una tieta ja grans. “Quan les hagi de portar al metge aquest estiu, hauré d'agafar dos taxis. Això no m'ho pagarà el Departament!”, es queixa.

Població envellida

La preocupació per la gent gran no és estranya en un barri en què viuen uns set mil veïns i més de la meitat tenen més de 65 anys. “Tot això ho fem pel barri, però sobretot, per ells”, assegura el portaveu de la plataforma veïnal, Luis García. De moment, i després de passar cinc dies i cinc nits tancats al CAP, Salut no ha variat la seva postura ni ha recollit cap de les propostes veïnals, com ara obrir el centre en horari reduït: només als matins o, almenys, tres matins a la setmana.

Però la defensa aferrissada del CAP de Sanfeliu va més enllà del tancament estival. Els veïns estan convençuts que la idea de Salut, a mitjà termini, és tancar definitivament el centre. “Aquí ens trobaran perquè a nosaltres no ens atura ningú”, exclama la Cèlia, mentre organitza algunes coses perquè als veïns que facin el primer torn de nit no els falti menjar i beure. “Però que quedi clar que tenim el centre supernet, freguem tres i quatre cops al dia”, assegura. Els veïns no dormen al CAP, sinó que fan relleus per mantenir el centre ocupat les 24 hores del dia i maten el temps amb converses, partides de dòmino, fent mitja o llegint revistes.

La protesta té el suport del govern municipal. Ahir, el ple de l'Ajuntament va aprovar una moció –amb els vots contraris de CiU– per reclamar la reobertura del CAP. Però els dies van passant i els veïns mobilitzats, la majoria jubilats, són conscients que el desgast els pot passar factura.

3.500
persones
de més de 65 anys viuen al barri hospitalenc de Sanfeliu, una zona de la ciutat geogràficament aïllada de la resta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.