Salut

Boi Ruiz crida els metges a tornar a les negociacions i lamenta l'efecte de la vaga

Salut xifra el seguiment del segon dia de vaga en un 20% i els metges, en un 73%

El conseller no descarta més retallades, però en garanteix l'assistència

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va aprofitar ahir la compareixença de valoració del segon dia de la vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya per fer una crida a aquest col·lectiu a tornar a la taula de negociació. La pròxima reunió entre la Generalitat i els representants sindicals està convocada per dilluns vinent.

El balanç del segon dia de la vaga de metges va ser tan desigual com la del dia anterior. Mentre el Departament de Salut xifrava la incidència en un 15,4% en atenció primària i un 23,1% als hospitals; és a dir, una mitjana del 20,14%; el sindicat Metges de Catalunya calculava que “el 73% dels facultatius dels centres de salut públics i concertats” havien fet vaga. El sindicat professional va valorar positivament les dues jornades de protesta i va assegurar que, “l'alt seguiment de la vaga hauria de constituir la veritable jornada de reflexió per a l'executiu català, perquè redreci la seva política erràtica que està danyant la qualitat assistencial”.

Boi Ruiz va lamentar els efectes de la vaga, però va destacar que, “l'important és la negociació”, i va recordar a continuació que en el pròxims dies la Generalitat presentarà el projecte de reforma dels serveis sanitaris que es recollirà en el pla de salut 2011-2015. El conseller de Salut va indicar que no es poden descartar noves retallades en el pressupost del 2012, però que, en qualsevol cas, “no hi haurà més ajustos en els serveis d'atenció sanitària, que disposaran l'any vinent dels mateixos recursos d'enguany”.

Accions de protesta

Alguns centenars de metges es van concentrar ahir davant la seu del Departament de Salut a Barcelona per donar suport a la vaga. Amb una pancarta amb el lema La Salut no es tanca ni es retalla, els manifestants van escenificar una batalla en què les retallades es convertien en mines que feien explosió (de petards) als peus dels drets dels ciutadans i el personal sanitari.

De forma paral·lela, més de 500 treballadors i usuaris de l'hospital de Bellvitge van participar ahir en una nova concentració a les portes del centre i un tall del trànsit a la Gran Via durant uns vint minuts. El president de la junta de personal d'aquest hospital, Ramon Montoya, va indicar que la situació al centre és “alarmant”, i va assegurar que aquest mes s'ha tancat una nova unitat de cures intensives (UCI), la segona de les quatre que té Bellvitge.

D'altra banda, un treballador i un usuari de l'hospital de Viladecans es van encadenar ahir durant unes hores a les portes del centre per denunciar la política de retallades del govern i la reducció de serveis al centre.

LA XIFRA

20.000
visites
s'han ajornat a causa de la vaga; el Departament de Salut espera que es puguin reprogramar en un mes.

LA DATA

21.11.11
Nova reunió
convocada pel Departament de Salut per continuar negociant amb els representants dels metges.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.