Salut

600.000 fumadors menys

Metges i societats científiques calculen que més de mig milió de persones han deixat el tabac a tot l'Estat aquest any gràcies a l'actual normativa

La llei ha fet més visible la necessitat de protegir els infants del fum

Els ingressos per infart de miocardi i per asma infantil s'han reduït

El primer any d'aplicació de l'actual llei del tabac s'ha tancat amb uns 600.000 fumadors menys a tot l'Estat, segons les estimacions del Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT), integrat per associacions científiques i per professionals de l'àmbit sanitari que treballen arreu del territori estatal. La norma que prohibeix fumar a tots els espais públics tancats, en vigor des del gener passat, ha fet possible que durant el 2011 s'hagin venut 500 milions de paquets de cigarrets menys que el 2010 i que els nivells d'exposició ambiental al fum de tabac en els locals de restauració s'hagin reduït d'un 90%, segons dades de la Societat Espanyola d'Epidemiologia.

A Catalunya, el Departament de Salut encara no disposa d'indicadors que permetin valorar els efectes que la nova llei ha tingut sobre la salut dels ciutadans, però les dades del 2006, corresponents al primer any d'aplicació de l'anterior llei antitabac, ja van demostrar que la prohibició de fumar als centres de treball es podia traduir en un descens real dels ingressos hospitalaris per infart de miocardi de l'11%. Una fita que podria repetir-se enguany si es confirma la dada –encara provisional– que ahir va apuntar el CNPT en un comunicat, segons la qual les hospitalitzacions per infart de miocardi s'haurien reduït aquest 2011 en més d'un 10% a tot l'Estat.

El comitè va recordar, a més, que l'exposició al fum del tabac és causa de càncer de pulmó en persones sanes no fumadores, així com d'altres malalties respiratòries que afecten, sobretot, els nens. En aquest sentit, el grup d'experts va avançar que els ingressos per asma infantil també han experimentat un descens del 15% aquest any.

Els experts del CNPT destaquen que l'actual legislació espanyola no només ha reduït dràsticament l'exposició ambiental al fum de tabac als espais públics, sinó també a les llars, ja que la norma ha augmentat la conscienciació social sobre els riscos que implica respirar en un ambient contaminat.

No obstant, encara queda molt camí per recórrer pel que fa a la protecció dels infants, tal com demostra un estudi recent de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), segons el qual més del 14% dels nens en edat escolar asseguren que almenys una de les persones adultes amb qui conviuen fuma diàriament a casa.

Les darreres dades de tabaquisme de Catalunya, corresponents a l'Enquesta de Salut de 2010, mostren que l'any passat el 29,5% de la població catalana de més de 15 anys era fumadora (un 34,1% dels homes i un 24,8% de les dones). A l'espera de conèixer amb xifres concretes els efectes que la recent normativa ha tingut en el col·lectiu de fumadors, el doctor Joan Lozano, coordinador del grup de tabaquisme de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), constata que al llarg de l'any, i sobretot durant els tres primers mesos, la demanda de tractament per deixar de fumar als centres d'atenció primària va augmentar “considerablement”.

Per al CNPT, un altre efecte positiu de legislacions com l'actual és que “desnormalitzen” el consum de tabac. Un fenomen que es tradueix, per exemple, en el descens d'adolescents fumadors. Segons el Ministeri de Sanitat, l'any passat el 12,3% dels estudiants de 14 a 18 anys fumaven diàriament, un percentatge molt per sota del 21,5% corresponent al 2004.

Les claus

El suport majoritari a la llei fa difícil fer marxa enrere

M. C

Més del 60% dels ciutadans de l'Estat donen suport a l'actual normativa antitabac, un percentatge que augmenta en paral·lel al nivell d'estudis, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Aquest és, possiblement, l'obstacle més ferm amb què es trobaria qualsevol intent de reformar la llei per fer-la més permissiva. D'altra banda, la urgència del nou govern central per aprovar i aplicar mesures de caràcter econòmic fa pensar que qualsevol modificació en aquesta direcció no és, ara per ara, una prioritat de l'executiu de Rajoy. Dit això, també cal recordar que va ser el flamant president del govern central qui, en plena campanya electoral, va deixar anar que seria partidari de canviar l'actual legislació perquè es pogués fumar en alguns bars. Rajoy va fer al·lusió a les inversions que alguns empresaris van fer per adaptar els seus locals a la llei del 2005 i que cinc anys més tard van resultar inútils. Més enllà de la intenció real del govern central, el Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo recorda que no s'ha demostrat que la llei hagi tingut un impacte negatiu en la freqüentació a bars i restaurants. Per contra, la norma sí que ha generat algun conflicte pel soroll nocturn dels clients que surten a fumar al carrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.