Salut

La grip fa saturar urgències i la demanda de llits es dispara

El fred sostingut està agreujant l'estat de malalts crònics

Per ara els hospitals absorbeixen la pressió, però l'epidèmia va a l'alça i es preveu un gran augment del nombre de malalts que caldrà ingressar

Els pròxims dies seran decisius per veure si els hospitals catalans poden absorbir, malgrat les retallades, l'augment de demanda assistencial causat per les complicacions derivades del fred i de la grip. Les urgències de la majoria d'hospitals ja estan al màxim d'activitat, però, segons el president de la Societat Catalana de Medicina d'Urgències, Miquel Sánchez, l'apogeu acaba de començar i la situació no és crítica, de moment. No obstant això, l'epidèmia gripal està en fase ascendent, tant en adults com en nens, i tot indica que encara queden dies o setmanes de molta pressió assistencial. “Si això dura una setmana més, difícilment s'aguantarà com fins ara”, afirma Sánchez.

En una situació de saturació continuada, el principal problema dels hospitals és disposar de prou llits per ingressar els pacients amb complicacions i tenir alternatives de derivació a centres sociosanitaris. A l'hospital Vall d'Hebron ja s'han obert 77 llits addicionals i, previsiblement, avui se n'obriran 25 més, segons explica el coordinador d'urgències de l'àrea general, Xavier Jiménez. El 78% dels pacients atesos aquests dies a urgències de la Vall d'Hebron són malalts crònics de més de 70 anys que es descompensen amb les baixes temperatures. Dos terços presenten infeccions respiratòries per la grip i altres virus.

“Aquests dies, el temps d'espera a urgències està per sobre del que seria desitjable [pot arribar a més de dues hores], però tots els malalts crítics són
atesos immediatament”, aclareix el doctor Jiménez. Segons el coordinador d'urgències, la situació i els recursos de què disposa el centre, tant de personal com de llits, són similars als de l'any passat en aquestes dates, malgrat la retallada.

Més enllà dels recursos disponibles, el doctor Jiménez assegura que hi ha un volum important de pacients que s'adrecen a les urgències d'aquest hospital, prop d'un 40% del total, que tenen quadres lleus i podrien ser atesos en dispositius d'atenció primària. “Si aquests pacients no vinguessin a l'hospital, tindríem més temps i recursos per dedicar als malalts més greus.”

El mateix perfil de pacient, malalt d'edat avançada i amb patologia respiratòria o cardíaca que
es descompensa, també abunda a urgències de l'hospital del Mar de Barcelona, on, segons fonts del centre, “el nombre de candidats a ingressar ha augmentat força els darrers dies i això fa que tot el procés sigui més lent”.

A l'hospital de Bellvitge, de moment, no han hagut d'obrir llits addicionals per ingressar pacients atesos a urgències, segons van informar ahir fonts del centre. Un metge d'aquest hospital va confirmar que encara no hi ha col·lapse a causa del fred. Amb tot, sí que va denunciar que, des de l'inici de les retallades, hi ha més retard en l'atenció a urgències i dificultats per disposar de llits (inclosos llits de crítics).

LA XIFRA

70.000
firmes contra les retallades va lliurar ahir el sindicat Metges de Catalunya al Parlament.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.