Salut

Els alcaldes, a l'expectativa dels concursos de les ABS

L'alcalde de Palafrugell, del PSC, avisa d'una possible privatització de la gestió del CAP, mentre que a l'alcalde de Ribes, d'UDC, només el preocupa que es mantingui la qualitat dels serveis

Els alcaldes d'algunes de les poblacions que pertanyen a les quatre àrees bàsiques de salut (ABS) que aquest any es posaran a concurs públic –Palafrugell, Peralada, Cerdanya i Ribes-Campdevànol– es mantenen a l'expectativa de quan i com sortiran les convocatòries, i quines entitats o empreses aspiraran a gestionar-les. En aquests moments, les quatre ABS, a excepció de la de Peralada, al capdavant de la qual hi ha una societat limitada professional, estan gestionades per fundacions privades sense ànim de lucre. Els alcaldes consultats per aquest diari es mostren satisfets amb la gestió desenvolupada per aquestes entitats i, per tant, veurien amb bons ulls que continuessin.

El que genera discrepàncies entre els alcaldes i els professionals sanitaris són les bases que regiran el concurs públic i sobretot aquella que fa referència a l'oportunitat que tindran totes les entitats i empreses, siguin amb ànim de lucre o sense, d'obtenir la gestió del servei públic.

L'alcalde de Palafrugell, el socialista Juli Fernández, alerta de les possibles conseqüències de privatitzar la gestió del CAP de la població. “Privatitzar vol dir prioritzar els recursos econòmics, i més concretament la rendibilitat econòmica de l'empresa. Això va en contra de la igualtat d'oportunitats, i el qui en surt perjudicat és el ciutadà”, argumenta Fernández.

L'alcalde de Ribes de Freser, el democratacristià Marc Prat, sosté que el concurs públic de l'ABS és un fet “absolutament normal” i ressalta que l'únic que el preocupa és que el servei que es presti, sigui quin sigui el futur adjudicatari, mantingui el mateix nivell d'excel·lència. “No cedirem ni un mil·límetre en aquesta qüestió”, va afirmar. I va treure importància a la possibilitat que sigui una empresa privada amb ànim de lucre la que se situï al capdavant de l'ABS. “No veig pas amb mals ulls l'externalització dels serveis; és una cosa que passa a tots els països del món”, va indicar.

D'altra banda, el gerent de l'empresa Albera Salut SLP, el doctor Lluís Martínez, explica que el fet que el conseller de Salut hagi decidit finalment exigir experiència en l'atenció primària als candidats a quedar-se la gestió de les ABS el tranquil·litza una mica, sobretot després del que va passar amb el CAP de l'Escala, on la primera adjudicació va ser per a la multinacional Eulen. “Estem tranquils, però mantenim una certa prevenció”, va dir Martínez, que té intenció de tornar a presentar-se.

LES FRASES

Privatitzar la gestió del centre de salut vol dir prioritzar la rendibilitat econòmica de l'empresa
Juli Fernández
alcalde de palafrugell
No veig amb mals ulls l'externalització dels serveis. És una cosa que passa a tots els països del món
Marc Prat
alcalde de ribes de freser

LA XIFRA

25
àrees bàsiques de salut
de tot Catalunya es posaran a concurs aquest any, quatre de les quals són gironines
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia