Salut

El col·legi de metges alerta de l'augment dels grups contraris a les vacunes

El COMG llança un missatge a la població perquè segueixi el calendari de vacunacions

El conseller de Salut es mostra partidari de fer-les obligatòries

Arran del cas de diftèria infantil d'Olot, el Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) va alertar ahir del creixement en els últims anys “d'un moviment antivacunació” que qualifica de “preocupant” perquè, segons la seva opinió, podria fer reaparèixer algunes malalties infeccioses pràcticament eradicades. “Fins ara en molts casos aquest grup de població no vacunat quedava protegit pel que s'anomena la immunitat de grup, que és la immunitat que obté una comunitat pel fet d'assolir cobertures de vacunació per sobre del 85 i el 90%. Per tant, si disminuïm aquestes cobertures o bé s'agrupen comunitats de no vacunats, podrien reaparèixer determinades infeccions pràcticament desaparegudes del nostre entorn”, van exposar els facultatius gironins en un comunicat.

El col·legi de metges de Girona, que assegura que el cas d'Olot és “lamentable”, ressalta la importància que la població compleixi amb el calendari de vacunacions i llança un missatge als pares dels nens no vacunats perquè reflexionin sobre aquesta decisió i parlin amb el pediatre dels seus fills per iniciar les pautes de vacunació tan aviat com sigui possible. “Val més tard que mai”, mantenen. I hi afegeixen: “Les vacunes són necessàries i el risc de no vacunar és major que el risc de vacunar.”

En l'àmbit de les comarques gironines, i en el període del 2009 al 2014, les cobertures de vacunació van ser altes i estables, segons dades del Departament de Salut. Els índexs de cobertura se situen en un 86%, en el cas de les vacunes contra el tètanus i la diftèria; en un 87%, en el cas de les vacunes antihepatitis A i B, i en un 85% quant a la vacunació del VPH (virus del papil·loma humà), una vacuna que en el moment de la seva implantació va comportar fins a un 15% de negatives familiars (curs 2009/10).

Possible obligatorietat

El conseller de Salut, Boi Ruiz, es va mostrar partidari ahir d'una vacunació “responsable i obligatòria”. Ruiz va dir que quan una malaltia pot perjudicar tercers hi ha una “responsabilitat social” en la vacunació i no només “individual”. El conseller va admetre que actualment hi ha un “conflicte de drets” entre el de no vacunar-se i el de no causar un problema de salut pública, i que el debat s'ha de plantejar amb “seriositat i resoldre'l definitivament”. Pel que fa al nen de 6 anys que té diftèria, el conseller va indicar que continua en una situació clínica “molt delicada”. El menor és a l'UCI de l'hospital Vall d'Hebron i està estable dins la gravetat.

L'alcalde visita el Cor de Maria

L'alcalde en funcions d'Olot, Josep Maria Corominas, va visitar ahir els companys de classe del nen de 6 anys afectat de diftèria, al Cor de Maria, per manifestar-los el seu suport a ells i a la resta de la comunitat educativa del centre. Corominas, que pel càrrec que té també és el president del patronat de l'hospital d'Olot, va tornar a llançar un missatge tranquil·litzador, recordant que l'Agència de Salut Pública continua fent un seguiment de les persones de l'entorn del nen i insistint que és difícil que es detecti un altre cas. El mateix dia que es va saber el diagnòstic del nen, l'alcalde va promoure una reunió amb pediatres de l'hospital d'Olot per informar els pares de la resta d'alumnes. Corominas va elogiar els metges i les infermeres del centre sanitari olotí que van atendre el menor perquè van saber orientar la diagnosi d'una malaltia de la qual feia trenta anys que no se'n veia cap cas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia