Salut

Les parteres de Salt s'autoregularan l'anestèsia epidural

La nova tècnica que s'ha implantat a l'hospital Santa Caterina permet a les dones controlar millor el dolor

Les dones que donin a llum a l'hospital Santa Caterina de Salt podran beneficiar-se d'una tècnica innovadora d'administració de l'anestèsia epidural durant el part. Amb aquest sistema, seran les parteres les que, amb un petit comandament, podran autoregular la quantitat de fàrmac que es va alliberant, la qual cosa es tradueix en un millor control del dolor durant el part i una menor afectació de l'anestèsia en altres zones del cos, com ara les cames. La implantació d'aquesta nova tècnica a l'hospital de Salt s'ha fet a través de l'anestesista Olga Pineda, que ha destacat que un altre avantatge és que es poden aconseguir els efectes anestèsics desitjats fent servir menys dosi de fàrmac.

L'anestèsia epidural consisteix en la introducció d'un anestèsic local en l'espai epidural a través d'un catèter molt prim que es col·loca a la zona lumbar. Amb el mètode tradicional, la bomba d'infusió allibera anestèsic de manera constant amb la possibilitat de dosis extraordinàries a petició de la partera i sempre amb la intervenció de l'equip mèdic. L'alliberament constant comportava pèrdua de sensibilitat en altres zones com del cos, com ara les cames. Amb el nou sistema, i segons fonts del centre, l'alliberament de fàrmac és intermitent, de manera que es dóna una dosi inicial i se'n programen cada hora. En l'interval entre hora i hora les pacients poden decidir administrar-se més anestèsic en funció del dolor, amb un límit preestablert.

Fa anys que el centre treballa en un model d'atenció al part que potencia la participació de la dona en el procés i dóna una especial importància al suport emocional, psicològic i personal. El cap de servei de ginecologia i obstetrícia de l'hospital, Joan Meléndez, ha explicat que, com que la intensitat del dolor durant el part pot estar influïda per factors personals, familiars i socials, “s'imposa aplicar uns mètodes per alleugerir-lo”.

Més de 600 beneficiàries a l'any

L'hospital de Salt va atendre l'any passat un total de 1.150 parts, dels quals 978 (85%) van ser vaginals. D'aquests, 636 (65%) van ser amb anestèsia epidural –i, per tant, es podria haver usat la nova tècnica–i uns altres 342 (35%), naturals. La taxa de cesàries va ser del 14,99%, per sota del 19% exigit per Salut i el 15% recomanat per l'OMS. El part a l'aigua va ser acreditat aquest any pel Sistema Nacional de Salud com a bona pràctica sanitària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia