Educació

Creixen les llistes d'espera per fer formació professional

L'alumnat ha crescut fins als 6.449 joves als instituts de la demarcació

El nombre d'estudiants d'FP gairebé iguala el d'alumnes de batxillerat, que són 6.534, i en alguns cicles hi ha molta més demanda que oferta

La demanda per estudiar formació professional s'ha disparat. En un context de molt d'atur juvenil, les llistes per aconseguir una plaça als cicles formatius que ofereixen els instituts aquest curs s'han allargat moltíssim, i són moltes les persones que actualment estan en llista d'espera. Tot i que el nombre d'alumnes ha crescut en els darrers anys i s'ha passat de 4.550 alumnes el curs 2006-2007 a 6.449 aquest curs i la oferta de places ha augmentat, alguns cicles tenen molta més demanda que oferta.

L'Institut Narcís Xifre de Girona, un dels que ofereixen més places de formació professional, n'és un exemple. Ha tingut 709 peticions de grau mitjà per ocupar 270 places i 302 de grau superior per ocupar-ne 150. “A vegades hi ha possibilitat d'ocupar una plaça en un altre lloc o es trien uns estudis completament diferents dels demanats en primera opció, però moltes persones queden sense plaça, i ja podem parlar d'atur acadèmic”, destaca el director del centre, Joaquim Bosch. La demanda ja es va disparar l'any passat, i aquest any encara ha crescut més. “Falten moltes més places, sobretot als cicles mitjans, i cal tenir en compte que ara més que mai cal formació per poder tenir un lloc de treball”, remarca Bosch. El director del Narcís Xifre defensa que el que cal és un altre institut a Girona. El primer cicle d'auxiliar d'infermeria és el que ha rebut més peticions, un total de 204 per a 30 places.

A l'institut Montilivi de Girona també hi ha força llista d'espera. El director del centre, Pere Albertí, va explicar que tenen una mitjana d'una vintena de persones en espera per a cada cicle. “Aquest any hem notat més que mai, l'increment de la demanda”, afirma.

Valorar el mercat

El director dels serveis territorials d'Educació a Girona, Andreu Otero, remarca que el nombre de places s'ha anat incrementant en funció de les demandes del món econòmic. “Cal tenir en compte que una cosa és el que l'alumne vol estudiar i l'altra el que el món econòmic necessita”, comenta Otero. També destaca que en conjunt les places no s'omplen, ja que de les 8.705 que hi ha aquest curs se n'han ocupat cap al 75%. Els directors d'instituts consultats opinen, però, que cal tenir en compte que “si una persona demana estudiar en un municipi, difícilment anirà a un municipi llunyà, o si vol estudiar infermeria no sol passar que s'acabi conformant, per exemple, amb una plaça de mecànica”.

LA XIFRA

6.449
alumnes
estan matriculats aquest curs en els cicles de formació professional que s'ofereixen a les comarques gironines.

LA FRASE

Les places es van creant segons les demandes del món econòmic
Andreu Otero
DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS D'EDUCACIÓ A Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.