Educació

EDUCACiÓ

Orgues de tubs fets per alumnes

Alumnes de l'aula d'empresa han construït aquest instrument

Han fet un projecte per promoure la iniciativa

Un orgue de tubs, amb dues octaves completes i un tercer do (total 25 notes), que sona “realment bé”, segons destaquen els autors. Aquest és el resultat d'una iniciativa impulsada des de l'aula d'empresa de l'institut de Celrà. Les premisses que tenien els alumnes eren que tot el material es pogués adquirir als comerços de la comarca i que no es precisés res més que les eines que hi ha a qualsevol aula de tecnologia (com ara trepants, serres i llimes). Els tubs són de canalització d'aigua i de protecció de cables elèctrics, i l'aire a pressió prové d'un motor aspirador. L'instrument és pot desmuntar i transportar.

Presentació

A l'instrument ja se'l coneix amb el nom d'orgue Celrà, i s'ha presentat a altres instituts. “Davant del fet que un orgue estigui associat a grans instal·lacions i preus molt elevats, es va pensar la possibilitat de poder dissenyar i construir a un institut un instrument d'aquestes característiques”, destaca el professor de tecnologia Pau Valls.

La informació es va buscar a internet i es va triar el mètode d'assaig i error. D'aquesta manera, de cadascun dels elements (les tecles, les vàlvules i els tubs, entre altres), se'n van fer dos o tres de prova i, quan el resultat va ser bo, es va fabricar tota la sèrie. “Tot i que semblava un bon procediment, es van construir de nou tots els tubs per indicació del mestre orguener Albert Blancafort, i de totes les vàlvules, ja que no tenien prou força”, expliquen els responsables de la iniciativa.

El projecte vol promoure la construcció d'orgues de tubs entre els instituts, escoles de formació professional i altres centres, com una activitat que impliqui, de manera transversal, les assignatures de física, música i tecnologia.

Per dinamitzar el projecte s'han fets vídeos que es poden trobar al Youtube, i també s'ha impulsat un bloc i un fòrum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.