Educació

educació

Creen la Fundació Pallach per treballar de manera transversal per l'educació

Una de les primeres iniciatives de l'entitat, que ha nascut a Palafrugell però amb visió de país, és organitzar una escola d'estiu per aquest any

“Tothom educa, s'educa tothom. Fem xarxa.” Aquest és el lema amb el qual ha nascut, a Palafrugell però amb visió de país, la Fundació Pallach, en recordança de les idees, la tasca pedagògica i el compromís social del pedagog i polític empordanès Josep Pallach (Figueres, 1920 - Esclanyà, 1977). I recollint l'esperit de Pallach, la fundació té com a objectiu treballar a favor de l'educació des d'un punt de vista transversal que permeti acostar l'educació que es dóna de manera intencional (a l'escola o en activitats extraescolars) a l'educació familiar i la que procedeix d'altres àmbits, com ara els mitjans de comunicació. En aquest sentit, la Fundació Pallach pretén cobrir un buit de les administracions, que treballa cadascun dels àmbits (educació, salut i benestar social, entre altres) des de departaments estancs. “Des de sempre, els professionals de l'ensenyament han constatat la necessitat d'abordar determinades qüestions des d'una visió transversal, i la fundació neix justament amb aquesta pretensió”, va explicar ahir l'ànima i l'impulsor de la fundació, Josep Maria Soler. Un dels primers projectes que la fundació vol tirar endavant, per aquest any, és una escola d'estiu, en la qual podran participar representants de l'àmbit educatiu i no educatiu. Aquesta iniciativa serà amb tota probabilitat aprovada en la primera reunió de la junta del patronat, que se celebrarà avui. Amb tot, Soler, president de la fundació, va subratllar: “Com si es tractés d'un nadó, el primer any de vida de la fundació és molt important i al llarg d'aquest primer any ens dedicarem a assentar els criteris generals més que no pas a fer moltes accions.” Els quatre espais d'actuació previstos són: formació (jornades, cursos, tallers, debats i conferències), programes coordinats en un territori i un temps determinat, estudis i recerques, i també publicacions.

Formen part del patronat representants de l'Ajuntament de Palafrugell, del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, del Consell Comarcal del Baix Empordà, de la Universitat de Girona i sis persones a títol personal. La vídua de Pallach, Teresa Juvé, serà la presidenta d'honor.

LA XIFRA

35
anys
fa que es va morir el pedagog i polític Josep Pallach (Figueres, 1920 - Esclanyà, 1977).

LA FRASE

Volem dedicar el primer any a assentar els criteris de la fundació més que a fer moltes accions
Josep Maria Soler
impulsor i president de la fundació pallach

Un missatge de Jordi Pujol

La presentació pública de la Fundació Pallach tindrà lloc avui, a dos quarts de vuit del vespre, al Teatre Municipal de Palafrugell. En l'acte es preveu que l'escriptor Antoni Puigverd faci una evocació de la figura de Pallach amb motiu de la commemoració del 35è aniversari de la seva mort. El catedràtic de ciència política de la UAB Joan Subirats farà una lliçó inaugural en què parlarà sobre la importància de la transversalitat en l'educació. I el públic també podrà escoltar un missatge enregistrat de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. En el seu missatge, Pujol agraeix que s'hagi creat aquesta fundació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.