Educació

Queixes perquè fan tornar els nens a casa abans d'hora

La decisió de suspendre ahir les classes va afectar més de 52.000 alumnes gironins

Interior parla de mantenir oberts avui els centres però en algunes poblacions s'opta per tenir-los tancats

La decisió del govern català de suspendre ahir les classes a partir de les tres de la tarda va importunar moltes famílies d'arreu de les comarques gironines que no van entendre el sentit d'aquesta mesura atesa l'escassa repercussió de la nevada i el bon temps que feia al matí. I als centres es van sentir moltes queixes dels pares a l'hora d'anar a recollir la mainada.

La polèmica decisió va afectar 52.346 alumnes de primària i secundària de les comarques del Gironès, el Baix Empordà i la Selva, segons les dades facilitades ahir per la delegació territorial d'Ensenyament. Una xifra que representa el 45% de l'alumnat de les comarques gironines.

Els alumnes van ser evacuats dels centres després de dinar o bé pels seus pares o familiars –això va ser així sobretot al Gironès perquè el Consell Comarcal no va dur a terme el servei del transport escolar–, o bé pels autocars del servei de transport corresponent. Es van evacuar 29.700 alumnes del Gironès, 13.500 de la Selva i 9.146 del Baix Empordà. De fet, alguns centres educatius ni tan sols van obrir ja les portes de bon matí. Aquesta mesura la van prendre tots els centres privats i concertats de la ciutat de Girona pel fet que bona part dels alumnes arriben als centres amb servei de transport. I també la van aplicar els centres de Vilobí d'Onyar, Sarrià de Ter, Cassà de la Selva, Llagostera, Sant Gregori, Fornells de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Breda i Tossa de Mar.

Els centres de Lloret de Mar i Blanes van fer serveis mínims, de manera que si bé no es van impartir classes els alumnes que hi anaven eren acollits. El funcionament d'aquests centres va ser determinat pels problemes amb què es va trobar el professorat, la major part de fora de Lloret i de Blanes, per arribar als llocs de treball.

A la comarca del Baix Empordà hi va haver una excepció quant a la suspensió de les classes i va ser la Bisbal. En aquest municipi l'activitat lectiva es va desenvolupar amb normalitat també a la tarda.

Perspectives per avui

El Departament d'Interior va decidir ahir suspendre, per avui, el servei de transport interurbà arreu de les comarques gironines, però que els centres educatius mantinguin les portes obertes “i funcionin amb normalitat”, segons paraules del conseller Felip Puig. Puig va raonar que així s'evitaria el risc de la circulació dels autobusos per les carreteres a primera hora del matí, en què molt probablement estaran glaçades, i en canvi es dóna la possibilitat a la mainada que es pugui desplaçar al centre pel seu propi peu, perquè són prop de les instal·lacions, de fer-ho.

Malgrat aquesta decisió i fins i tot abans que Interior la prengués, en algunes poblacions, com ara Palamós, Palafrugell, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d'Aro, Santa Coloma de Farners i la Bisbal, ja s'havia pres la determinació de mantenir la suspensió de les classes tot el dia d'avui empesos o bé per les previsions meteorològiques o bé, en alguns casos, per les intenses nevades que ja van començar a caure anit en alguns municipis. A Sant Feliu de Guíxols havien decidit que avui al matí es faria classe amb normalitat i es van reservar la decisió de fer-ne o no a la tarda.

LES XIFRES

45
per cent
dels alumnes de les comarques gironines es van veure afectats per la decisió de l'evacuació.
29.700
escolars
del Gironès o bé ja no van anar a l'escola de bon matí o ja no van assistir a les classes de la tarda.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.