Educació

Educació

Tallers per a mares d'alumnes immigrats

Català esperant els nens

Un grup de mares d'alumnes de l'escola Joaquim Cusí de Figueres aprenen català mentre esperen que els nens facin classe a la tarda

Quatre escoles fan aquests tallers a la ciutat

En total a les escoles de la ciutatparticipen en la iniciativa 95 aprenents i set voluntaris

Són un grup de mares que porten els seus nens i nenes a l'escola Joaquim Cusí de Figueres. En total, en són una trentena i són d'origen estranger, la majoria provinents del Marroc, i ara mentre esperen que els seus fills surtin del col·legi a la tarda aprofiten per aprendre català. Aquest grup de dones van cada dia del seu barri fins a l'escola a peu a portar i a recollir la mainada. Com que l'escola els queda lluny de casa –la majoria són de més enllà de la carretera d'Olot i els pertocaria una altra escola–, quan van treure la sisena hora a les escoles es van trobar que només tenien una hora i mitja de marge entre que els nens entren i acaben, i que no tenien temps de res i ja havien de tornar. Arran d'això van decidir esperar-se davant l'escola fins que un dia se'ls va acudir d'entrar al centre educatiu i demanar si podien aprofitar aquesta estona morta a la tarda per aprendre català.

Segons ha explicat el director de l'escola, Albert Blasco, això va fer mobilitzar la direcció, que es va posar en contacte amb el Servei de Català de l'Ajuntament de Figueres i es va acordar engegar un grup de conversa amb el seu personal voluntari per la llengua. Van començar el mes de febrer, els dimecres a la tarda, amb un grup, però l'èxit de la proposta ha fet que ara siguin tres grups, als quals assisteixen una trentena de mares.

“Des de l'escola, valorem positivament tant l'interès de les mares per aprendre la nostra llengua, com dels voluntaris que ho fan possible”, asseguren des del Joaquim Cusí, que aquest any és el primer que ha participat en la iniciativa.

L'Oficina de Català de Figueres no només fa aquests tallers de llengua catalana al Joaquim Cusí, sinó que en fa a diverses escoles de Figueres. En concret, se'n fan a l'escola Josep Pallach, amb diversos grups. També es fa un taller amb mares del barri del Bon Pastor. A més, al maig n'hi ha previst un altre al Parc de les Aigües. En total, participen en els tallers 95 aprenents i set voluntaris. Aquesta iniciativa té la implicació de les AMPA i de les direccions dels centres, i es va començar a gestar l'any 2008.

Segons expliquen des de l'Oficina de Català de Figueres, això “ha engrescat molts pares i mares a participar-hi”. La iniciativa es fa en col·laboració amb el pla de desenvolupament comunitari de la zona nord-oest de Figueres. Dolors Barceló, responsable de l'oficina de català, explica que “l'experiència és molt positiva perquè fomenta la cohesió de la comunitat educativa i consolida el català com a eina d'integració”. De fet, aquests grups són una evolució del projecte de voluntariat per la llengua que es va començar amb les parelles lingüístiques, explica Dolors Barceló. El que s'ha fet és buscar solucions diverses aplicades a cada necessitat i en el cas dels centres educatius s'ha trobat aquesta manera. El que es fa és que un voluntari es troba entre vuit i deu aprenents i fan conversa en català. No són cursos estrictament; són cursos orals, i el que es vol és promoure l'ús del català i també aprofitar per fer una mena de sessions d'acollida. L'oficina de català també treballa en el mateix sentit amb entitats com ara la colla castellera de Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.