Educació

educació

Les llars d'infants fan cas omís del consell de Rigau

La consellera d'Ensenyament va recomanar als ajuntaments que ajornessin les preinscripcions a les llars d'infants fins que pogués concretar l'aportació per any i plaça que hi farà la Generalitat

La recomanació que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha fet als ajuntaments perquè ajornin la preinscripció a les llars d'infants fins que es pugui concretar l'aportació econòmica de la Generalitat arriba tard. I és que són molts els consistoris que ja han iniciat aquest procés i que no el pensen aturar.

L'Ajuntament de Girona manté el calendari previst, que ja ha començat i s'acabarà el dia 17. La regidora d'Educació a Girona, Isabel Muradàs, sosté que, malgrat la incògnita de l'aportació de la Generalitat, mantenen “el compromís” que han “aprovat i establert per al curs que ve”, quan es preveu una quota mensual de 180 euros per família. En tot cas, Muradàs diu que estaran atents per veure quin “escenari” tenen al final. Aquest any, com a novetat, el consistori concertarà 54 places en diverses escoles bressol de la ciutat, unes places que passen també a tenir preu públic.

El regidor d'Educació de Salt, Rober Fàbregas, ha manifestat que segueixen endavant amb la preinscripció, però que estaran a l'expectativa, de manera que si les previsions a la baixa que havien fet inicialment no es compleixen, ho explicaran als pares a l'hora de formalitzar la matriculació.

“Tenim el nostre propi calendari de preinscripció i no seguim el de la Generalitat. Sempre ho hem fet així i ens funciona bé. Si al final hem d'allargar el termini alguns dies perquè els pares ens ho demanen, ja ho mirarem.” Així de contundent ha respost la regidora d'Ensenyament a Castelló d'Empúries, Dolors Barceló. En aquesta població, el procés de preinscripció es va iniciar fa dos dies i es tancarà el 18. El preu de les quotes està definit i sense previsió de fer-hi cap canvi, segons Barceló. A Roses, la preinscripció es va obrir el dia 7 i estarà oberta fins al 18. La regidora d'Ensenyament, Sílvia Useros, ha indicat que en aquests moments ja tenen 60 preinscripcions i que continuaran amb el calendari aprovat. Ni l'Ajuntament de Banyoles, ni el de Besalú, ni el de Cornellà de Terri no aturaran els processos de preinscripció. I tampoc no ho faran ni a Blanes, ni a Lloret, ni a Palafrugell, ni a la Bisbal, ni a Olot.

La consellera Rigau va assenyalar dimarts que no pot concretar encara quina serà l'aportació que finalment farà la Generalitat al costejament de les llars d'infants perquè aquesta quantitat està vinculada al pla d'ajust que està fent el govern català després de conèixer el pressupost de l'Estat espanyol. I va afegir que per a aquells ajuntaments que necessitin saber la quantitat exacta, el més prudent seria que ajornessin la preinscripció fins que Ensenyament pugui precisar l'aportació de la Generalitat per any i plaça.

La suma provisional amb què fins ara treballava la Generalitat era de 1.000 euros anuals per plaça, una quantitat que representa una altra rebaixa respecte de les aportacions dels dos últims anys (de 1.600 i de 1.400 euros, respectivament) i que ha fet disparar les quotes mensuals de les escoles bressol municipals de moltes poblacions. (Aquesta informació ha estat elaborada per Esteve Carrera, Jordi Nadal, Dani Vilà, Ramon Esteban, Joan Puntí, Jordi Gonzalo, Jordi Casas, Mar Vicente i Núria Astorch).

Els pares alerten que Blanes acabarà tancant centres

Les mares i pares dels infants que van a les escoles bressol municipals de Blanes estan en contra de l'augment de preus –consistent a doblar la quota mensual– que la junta de govern aprovarà avui. “El senyor alcalde encara no ens ha rebut”, va lamentar Isabel Testa, una de les mares. Va ser ella al que després del ple d'abril es va dirigir a Josep Marigó, alcalde de Blanes, per donar-li un escrit amb les seves propostes. Consisteixen a augmentar aquest curs un 50% les quotes i progressivament més cada any. Increment molt inferior al proposat pel govern local, que és passar de 101 euros al mes als 195. En paral·lel, però també proposaven altres mesures d'estalvi, com ara portar el material de casa o fer un conveni amb l'Obra Social de La Caixa. Segons denuncien els pares, però, el govern ni s'ho ha mirat. Ara bé, fonts municipals van informar ahir que s'ha demanat a l'interventor un informe per analitzar l'impacte econòmic d'aquestes propostes. En el rerefons, els pares i mares de les escoles bressol municipals de Blanes tenen el temor que s'acabin tancant centres com havia anunciat en un principi el govern local, per després fer-se enrere. “Al final passarà el que ja va dir Lourdes Fàbregas [primera tinenta d'alcalde]: que tancaran una o dues escoles bressol perquè no s'ompliran”, va dir Testa. Opinió compartida per Víctor Catalán, regidor d'ICV-EUiA, que considera que les llars d'infants municipals “estan tocades de mort”, perquè “és el que pretenien; volen tancar-les per falta de demanda, és una estratègia”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.