Educació

El TSJC desatén la petició de més castellà per a un alumne

El tribunal manté que Ensenyament garanteix l'aprenentatge del castellà a un alumne que en vol més

Es descarta la primera demanda basada en la sentència del Suprem que fa canviar de llengua

Aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al reforç de castellà que la Generalitat ofereix a l'alumnat que el reclama i al coneixement d'aquesta llengua quan els alumnes acaben l'escolarització obligatòria. Una providència del TSJC considera que el Departament d'Ensenyament va actuar correctament en donar el vistiplau al programa lingüístic de l'institut en què un alumne de tercer, i després ja de quart d'ESO, reclamava més hores i assignatures en castellà.

Aquesta és la primera resolució resolta de la dotzena que es van presentar aquest 2013 emparant-se en la sentència del Tribunal Suprem (TS) que obligava el professorat a canviar de llengua vehicular a classe no només quan es dirigeixi al nen que demana més castellà, sinó “a tota la classe” en la qual estigui matriculat.

Aquella sentència del juny del 2012 va ser ratificada l'abril passat, i a petició de sis famílies, pel TSJC, que recordava al Departament d'Ensenyament l'obligatorietat d'aplicar el canvi de llengua en cas que ho reclamés un sol alumne d'una classe.

La consellera Irene Rigau, el govern, la majoria de partits polítics, la comunitat educativa i la societat catalana, en general, van fer llavors pinya a l'hora de defensar la desobediència als tribunals.

La providència judicial d'aquest setembre recorda als pares del jove que “no es poden emprendre més actuacions en relació amb els estudis de batxillerat” que ara comença l'alumne. El jutge constata que el jove “ha rebut ensenyaments amb prou presència vehicular de l'idioma castellà”, ja que el centre on ha cursat l'ESO així li ho va comunicar. L'institut imparteix educació física, matemàtiques, religió i física i química en castellà, ja que el professorat no té prou formació per usar sempre el català.

Rigau confia que la resta de demandes interposades individualment per la dotzena de famílies siguin també descartades. De fet, el tribunal català sempre ha avalat la immersió lingüística i el model d'ensenyament en català. El problema radica en les demandes de compliment de les sentències del Suprem, que insten l'administració educativa a fer canviar de llengua tota una classe.

El nombre de famílies que reclamen una atenció individual i el reforç de castellà per als seus fills durant la primària es manté estable. Si l'any 2011 van demanar-ho 263 nens, coincidint amb la campanya política que ho recomanava, el curs passat van ser només 26 i aquest any, 23.

LA XIFRA

23
famílies han demanat aquest any atenció individualitzada en castellà a la primària.

LA FRASE

No hi haurà modificació en l'atenció en castellà a l'alumnat que ho reclama
Irene rigau
consellera d'ensenyament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.