Educació

Menys infantil, i més primària i ESO

Ensenyament suprimirà grups de P3, P4 i P5 i ampliarà línies a la resta de cursos de l'educació obligatòria per respondre als canvis demogràfics

La FAPAC veu en el tancament d'escoles un afany “economicista” de Rigau

El Departament d'Ensenyament va anunciar ahir un augment del nombre de places públiques per a la població escolar d'entre tres i setze anys, que el curs vinent arribarà a la xifra rècord d'1.074.033. La tendència demogràfica, apuntada ja l'any passat, d'una davallada a educació infantil i un augment a primària i ESO es consolida i el curs vinent, per primer cop, hi haurà menys línies a P3, P4 i P5.

Tot plegat obliga la Generalitat a redistribuir el nombre de places de cada etapa, suprimir 275 grups d'educació infantil, tancar tres escoles de primària, deixar-ne tres més sense P3, fusionar-ne dues i iniciar el procés de fusió de quatre més. Pel que fa als instituts, se'n tancarà un, se'n crearan cinc i en dos més es faran extensions per atendre l'augment d'alumnat.

La intenció d'Ensenyament és evitar al màxim la construcció de nous edificis escolars i aprofitar equipaments existents per respondre a l'increment global d'alumnes. Així, per exemple, hi haurà escoles que, amb les adaptacions que calgui, es convertiran en instituts de secundària i, en algunes poblacions, s'aprofitaran equipaments públics en desús, construïts en l'època de bonança econòmica, com a centres educatius.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va admetre que, tot i l'augment de població escolar dels últims anys, l'administració ha “alentit les construccions escolars”, però no les ha “aturat”. “Hem d'optimitzar els recursos públics i evitar que hi hagi centres buits”, va declarar Rigau, que va assegurar que la davallada d'alumnes a educació infantil permetrà al seu departament abaixar les ràtios en alguns centres en entorns socioeconòmics desafavorits. El nombre d'alumnes per classe a primària és de 25, i de 30 a secundària.

La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) va criticar amb contundència la supressió de grups d'educació infantil abans que es faci la preinscripció, ja que així “es condiciona la llibertat d'elecció” dels pares que, segons va dir el seu president, Àlex Castillo, tant diu defensar el govern. La FAPAC va acusar el Departament d'Ensenyament de planificar el mapa escolar atenent únicament a “criteris economicistes” i va posar com a exemple les escoles de recent creació, algunes de les quals situades en mòduls prefabricats, que es tanquen, tot i que, per atraure alumnes, ofereixen una educació activa i innovadora amb equips de docents entusiastes al capdavant.

La FAPAC, molesta pel fet que Ensenyament programés la roda de premsa de la preinscripció el mateix dia i hora en què ells l'havien convocada amb anterioritat per parlar del mateix tema, va reclamar al govern que aprofiti la davallada de places a infantil per abaixar les ràtios i oferir als alumnes una qualitat que, els últims anys, ha resultat afectada per les retallades. Castillo, a més, no es creu la voluntat de Rigau d'abaixar les ràtios als centres amb més necessitats. “Si hi ha un descens de ràtios es farà, com en altres ocasions, per davallades de la matrícula”, va dir Castillo, que va recordar que en alguns centres amb una ràtio inicial més baixa, durant el curs s'ha ampliat amb l'arribada de nous alumnes al centre. “Si realment vol abaixar el nombre d'alumnes per classe, que posi les ràtios a vint”, va respondre el president de la FAPAC a la consellera.

LES DATES

11.03.14
La preinscripció d'educació infantil, primària i ESO comença. El procés s'acabarà el 21 de març.
10.06.14
La matriculació
definitiva comença a tot l'ensenyament obligatori, tret de 2n, 3r i 4t d'ESO, que comença el 23.

Demanda pel 25% de castellà

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar ahir que el seu departament va demanar dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que suspengui el termini d'un mes que l'alt tribunal va imposar a cinc centres educatius perquè facin un 25% de les assignatures no lingüístiques en castellà. El govern confia que amb aquesta petició més les que han presentat els quatre centres concertats, la mesura dictada pel TSJC quedarà suspesa durant un temps.

De moment, l'alt tribunal ja ha admès la petició d'un dels centres afectats, l'Escola Pia Sarrià-Calassanç, perquè es personi en la causa i li va donar un termini de cinc dies per presentar un recurs a la interlocutòria. En els pròxims dies, s'espera que el TSJC respongui les peticions dels altres quatre centres concertats i de la Generalitat, com a titular de l'institut públic afectat per la resolució.

Cap dels cinc centres no ha modificat el seu projecte lingüístic, en espera de la resolució definitiva del cas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia