Educació

La UA analitza la llengua com a eix de disputa entre el centre i la perifèria

Experts de diferents àrees han debatut a la Seu de la UA a Alacant sobre les diferents polítiques lingüístiques

Experts de diferents àrees han debatut a la Seu de la Universitat d'Alacant sobre les diferents polítiques lingüístiques. El curs ha abordat la qüestió lingüística tant des d'un àmbit transversal com és el juridicopolític, com des dels àmbits de l'educació o la comunicació

El curs, emmarcat en els cursos d'estiu de la Universitat d'Alacant Rafael Altamira, s'ha impartit entre el 2 i el 4 de juliol sota el títol “Política lingüística: dinàmica centre-perifèria”, dirigit pel catedràtic de la UA, Brauli Montoya, i ha comptat amb la participació d'experts en política lingüística de diferents àmbits.

El curs ha analitzat l'ús de la llengua en un marc de conflicte entre el centre i la perifèria, on les diferents nacions que conformen l'Estat tenen en la llengua un dels seus trets significatius. Una realitat que el procés sobiranista català, l'actual context basc o l'ascens de les forces nacionalistes com les valencianes han situat en una situació de conflicte que s'escenifica en diferents àmbits com són les polítiques lingüístiques de les diferents administracions, actuacions judicials o els discursos de les diferents forces polítiques sobre la qüestió.

Les diferents conferències que han protagonitzat el curs han servit per a analitzar la situació des de diferents punts de vista, tant des de les planificacions lingüístiques a la perifèria en un moment de recentralització política, el dret com a eina política nacional i lingüística o les connotacions ideològiques dels models lingüístics.

El catedràtic de lingüística de la Universitat Autónoma de Madrid, Juan Carlos Moreno Cabrera, va ser un dels participants, amb la ponència “El nacionalismo lingüístico español”, i el professor de dret constitucional de la UA, Manuel Alcaraz va abordar la qüestió amb una intervenció que duia per títol “El dret com a eina de política nacional i lingüística: dinàmica centre-perifèria”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia