Educació

Educació

Generació robòtica

La Politècnica de la UdG és la seu aquest cap de setmana de la First Lego League Girona

Hi competeixen quinze equips amb estudiants d'entre deu i setze anys

Hi ha tota una generació que s'ha habituat a crear robots, de la mateixa manera que els seus pares i avis feien cases amb escuradents a les classes de treballs manuals. Qui vulgui comprovar com les gasten les nenes i els nens d'entre deu i setze anys, que no es perdi la segona jornada de la cinquena edició de la First Lego League Girona, que se celebra aquest matí a l'edifici II de la Politècnica de la UdG, al campus de Montilivi, a Girona. Nosaltres vam treure el nas a la primera jornada, ahir al matí. Impressionant.

Es tracta d'una competició entre robots que han ideat i construït (programari i maquinària) i que comanden equips d'alumnes de primària, ESO i batxillerat, amb el suport d'un entrenador, que sol ser un professor. Tal com el seu nom indica, es caracteritza perquè els
ginys –de dimensions reduïdes– s'han muntat amb peces del popular joc de construcció Lego. El més espectacular de la League és, sens dubte, la prova consistent a fer que el robot superi una sèrie de reptes en una pista: agafar una bola i llançar-la dins d'una porteria, recollir unes anelles i penjar-les en una barra... Disposen de dos minuts i mig per resoldre'n com més millor, tenint en compte que algunes comporten més punts que d'altres. La prova té lloc a l'auditori, en un ambient digne d'un xou nord-americà: projectors de llums, speakers que mantenen el caliu, unes pantalles gegants per no perdre's cap detall, música a tot drap, presentacions dels equips com si sortissin en una pista de l'NBA –amb animadors i animadores amb pompons i tot– uns espectadors entregats que no paren de cridar... Però la competició no és només això. Prèviament, els equips han de presentar un projecte sobre un tema comú, que aquest cop era com millorar la manera de rebre els coneixements als centres d'estudi. La puntuació que els dóna un jurat avaluador –que també s'interessa per les característiques del robot–, combinada amb el rendiment de les màquines a la pista i les respostes a un petit qüestionari sobre valors, és el que determina la classificació.

Vam assistir a la presentació del projecte dels Future Generation, format per set alumnes de La Salle de Cassà de la Selva. El seu treball, titulat @aula, era una bateria de propostes de millora per a les aules, uns espais –van assenyalar– que no han variat de manera substancial des de fa un segle. La llista contenia idees realment interessants –i segurament cares, però en les bases del concurs no es parla de pressupostos–: equipar les classes amb cadires giratòries i taules més amples, buscar una distribució que permeti als de les últimes files veure millor la pissarra (digital, és clar), construir parets més toves que les actuals per millorar l'acústica, disposar d'una impressora 3D, d'aparells per fer videoconferències i presentacions amb hologrames, i mirar que a cada taula hi hagués un ordinador de pantalla transparent, a través de la qual pots seguir les explicacions del professor sense perdre de vista el que tens a l'ordinador. “Això existeix?” va preguntar ingènuament un membre del jurat. Es veu que sí.

Els guanyadors d'ahir van ser els de l'Estrany Robotmania, de l'escola Els Estranys de Platja d'Aro. Aquest equip, junt amb el que triomfi avui, participaran a la First Lego League estatal, que aquest any tindrà lloc a Tenerife. Els trofeus (se'n lliuren molts, per diferents conceptes) els van entregar representants de les institucions organitzadores de la competició: les fundacions Princesa de Girona i Scientia, el Patronat de la Politècnica i el Consell Social de la UdG.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia