Educació

La millor collita

La nota mitjana de les PAU arriba a la xifra rècord de 6,7 i, per primera vegada, 543 estudiants igualen o superen el 9

El secretari general del Consell Universitari reivindica la selectivitat, amenaçada per la Lomqe

Els estudiants
es poden baixar l'acreditació dels seus resultats
Les notes de la selectivitat mantenen la tendència a l'alça

Les proves d'accés a la universitat (PAU), amenaçades de mort per la llei Wert, han donat uns resultats rècord en la convocatòria d'aquest mes de juny. D'una banda, pels resultats globals, que situen en un 6,7 la nota mitjana de la selectivitat i en un 7,05 la nota d'accés a la universitat un cop ponderada amb la del batxillerat. De l'altra, perquè, per primer cop, 543 estudiants (315 noies i 228 nois) han obtingut una nota igual o superior a 9.

Les llengües han estat, en aquesta edició, les matèries en què els estudiants han obtingut els millors registres: un 8,47 de mitjana en alemany, 8,01 en francès, 7,26 en anglès i, en les matèries de modalitat, el grec, amb un 7,13.

El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, es va congratular pels bons resultats obtinguts pels estudiants i va reivindicar la validesa del model de la selectivitat que la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) preveu que desaparegui el curs 2017/2018. “Les PAU continuen sent un bon instrument per ordenar l'accés universitari, segons criteris estrictament acadèmics i permeten acabar obtenint resultats globals satisfactoris en els quals la preparació prèvia reflectida en la nota final de batxillerat és també molt important”, va remarcar Alsina. “Per això, és difícil que Catalunya renunciï a un sistema d'accés basat en el mèrit, la capacitat i, sobretot, la igualtat d'oportunitats”, hi va afegir.

De fet, la secretaria d'Universitats i Recerca i les dotze universitats catalanes, tant públiques com privades, s'han posat d'acord per mantenir les PAU com a sistema unificat d'accés a la universitat per a tots els alumnes i preservar, entre altres coses, que tots els alumnes arribin als estudis superiors amb un nivell mínim de català.

La Lomqe deixa en mans de cada universitat la decisió sobre quines proves fa als alumnes per accedir-hi, de manera que podria donar-se el cas que un estudiant volgués aspirar a diverses proves de diferents facultats i universitats i que els dies dels exàmens coincidissin. El futur de la reforma educativa, però, és més incert que mai, ja que gairebé tots els partits s'han compromès a derogar-la si el Partit Popular (PP) perd el poder en les pròximes eleccions generals.

Mentrestant, les PAU continuen consolidant la tendència a augmentar la nota mitjana dels estudiants i el percentatge d'aprovats, que arriba al 96,97% dels 26.548 que s'han presentat del batxillerat. La selectivitat ja fa temps que no és un examen que calgui aprovar (només una minoria el suspenen), sinó un filtre per arribar a la nota de tall de la carrera desitjada.

Nota ponderada

La nota mitjana d'accés a la universitat, que en aquesta convocatòria ha estat de 7,28, es calcula ponderant l'expedient del batxillerat, que compta un 60%, i la nota de la selectivitat, el 40% restant. Segons va explicar ahir la secretaria d'Universitats i Recerca, dels 4.240 estudiants que només s'han examinat de la fase específica, 1.475 procedeixen de batxillerat i 2.765, de cicles formatius de grau superior (CFGS). El percentatge d'aquests alumnes de la fase específica aprovats ha estat del 86,03%, en el cas d'alumnes de batxillerat, i del 64,05%, en el cas d'alumnes de cicles formatius de grau superior (CFGS). El govern va informar també que dels 1.148 estudiants, procedents majoritàriament de CFGS, que s'han presentat a la selectivitat per accedir als graus d'educació infantil i primària, el 51,83% han estat considerats aptes.

Els estudiants poden consultar els resultats de les proves a través del portal https://accesnet.gencat.cat i, per primera vegada, en el moment de la consulta podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació, un document necessari per formalitzar la matrícula universitària, un cop s'hagi fet l'assignació de places.

Els 543 estudiants que han obtingut una nota igual o superior a 9 rebran una distinció del govern en un acte que es farà el 27 de juliol a Barcelona.

LES XIFRES

25.548
estudiants
han aprovat la convocatòria de les PAU del juny. S'hi van presentar 30.788 alumnes.
4.240
alumnes
s'han examinat només de la fase específica de les PAU: 2.765, de cicles formatius, i 1.475, de batxillerat.

Pablo Peláez,

R. G. A
l'estudiant amb millor nota
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a