Societat

Salt treu a licitació la gestió de l'Ateneu de la Coma Cros

Després del desacord en l'anterior mandat entre el govern i la trentena d'entitats interessades, finalment es fa com a contracte de prestació de serveis

Serà per dos anys prorrogables dos més

L'Ajuntament de Salt ha decidit treure finalment a licitació la gestió de les activitats a l'edifici de l'Ateneu de la Coma Cros, una demanda de fa anys d'una trentena d'entitats que s'han unit per encarregar-se'n. S'ha fet com a contracte de prestació de serveis, i el plec de clàusules ja va ser aprovat fa uns dies per la junta de govern local i és a punt de sortir publicat al DOGC. Després, els interessats tindran 15 dies per presentar els seus projectes i es preveu que a finals d'aquest mes o principis de desembre es faci l'adjudicació i el nou sistema entri en vigor amb el canvi d'any i el nou pressupost municipal. El contracte per a “la dinamització i el disseny de les activitats culturals i educatives” en la dotzena d'espais –aules i sales polivalents– que hi ha a l'edifici central de la Coma Cros serà per dos anys, un període prorrogable anualment dos cops, fins a un màxim de quatre anys.

“Fa molt temps que era una reivindicació, i creiem que cal provar-ho. Si funciona, perfecte; si no, són només dos anys i aquest temps ens servirà per veure quina és la manera de fer-ho”, destaca la regidora de Cultura, Eva Rigau, que explica que un any ho veien massa poc temps perquè tenen clar que caldrà un temps d'adaptació: “És nou, hem de deixar que la cosa flueixi, cal aprendre a conviure entre els usuaris i, en aquest projecte, la idea és que tots confluïm en un projecte únic. És qüestió d'organitzar-nos tots, de poder apoderar la gent, les entitats.”

En el plec de clàusules, s'estableixen com a criteris a l'hora de valorar les propostes –i les possibles pròrrogues anuals posteriors– els valors socials de la programació, la qualitat de les activitats, la satisfacció dels usuaris... Hi haurà una comissió mixta de seguiment formada per un representant de Cultura de l'Ajuntament i un dels concessionaris.

Tema polèmic

El tema va ser molt polèmic en l'anterior mandat, en què governava CiU, ja que les entitats reclamaven la concessió directa i l'equip de govern defensava una cogestió entre el consistori i les entitats. Amb el canvi de govern, l'equip d'ERC i IpS-CUP es va centrar a dialogar i buscar ponts d'entesa en els objectius, deixant en segon terme la fórmula.

El tinent d'alcalde de l'àrea de Territori, Àlex Barceló, explica que els serveis tècnics i jurídics del consistori els van deixar clar des de l'inici que legalment calia fer-ho com a contracte de prestació de serveis. “El que volien les entitats en l'àmbit legal és difícil i, a més, impossibilitava atorgar subvencions”, assenyala Barceló, que subratlla l'aposta del govern per “un model de gestió que permeti no fer-ho tot des de l'Ajuntament”.

Durant aquest temps de diàleg, les entitats van constituir-se oficialment com a federació amb l'objectiu primer de gestionar l'Ateneu de la Coma Cros. La Federació d'Entitats Socioculturals de Salt –amb un primer acte constitutiu el gener passat i registrada oficialment des del juny– es va presentar oficialment al juliol, coincidint amb la festa major, i tenia llavors 21 entitats federades i 12 que estaven en tràmits d'entrar-hi.

LA FRASE

Fa molt temps que era una reivindicació. Caldrà aprendre a conviure entre usuaris i el nou projecte
Eva Rigau
regidora de cultura de salt
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia