Societat

Un any de consolidació

Tenim una oportunitat únicaper construir el relat de la ciutat que volem els propers 20 anys

El 2017 arriba ben carregat d'il·lusions, incerteses i nous projectes individuals i col·lectius. Com sempre que toca canviar el dígit del calendari, fem balanç i plantegem hipòtesis sobre els escenaris que haurem d'afrontar.

El sector de la recerca a Catalunya gaudeix d'uns bons fonaments, una bona estratègia i un suport continuat des de fa més de 15 anys. L'any 2016 ha posat de manifest fites significatives quant a descobriments científics o ajuts competitius aconseguits, noves iniciatives (Barcelona Institute of Science and Technology, BIST) o la consolidació d'infraestructures existents (Barcelona Supercomputer Center, BSC).

Aquesta tendència seguirà durant l'any 2017, i veurem noves troballes científiques i l'aparició de més spin-off des dels centres de recerca, les universitats i els hospitals.

Cal, però, garantir-ne els ingredients: un finançament que el 2017 hauria de créixer per a tots ells i un entorn legislatiu que faciliti i afavoreixi la recerca i la innovació.

Els darrers dos anys hem assolit xifres rècord pel que fa a nombre d'empreses de base tecnològica que han aixecat finançament, nacional i internacional. L'any 2017 de ben segur serà un any on aquesta tendència es consolidarà, amb un nombre creixent de fons disponibles, i molt probablement podrem assistir a una història d'èxit en el camp de les ciències de la vida.

L'evolució de les noves tecnologies (tecnologies d'informació, intel·ligència artificial, robòtica, nanotecnologia) com també del seu grau d'adopció entre les noves generacions, seguirà transformant de manera imparable sectors tradicionals, com per exemple el camp de la salut. L'accés, l'ús i la disponibilitat de les dades generades serà clau i haurem d'avançar en l'àmbit legislatiu i ètic per permetre'n la seva plena implantació.

Finalment, Barcelona té la possibilitat, el 2017, de consolidar-se com un dels hubs tecnològics i d'innovació europeus. La confluència de factors com una bona producció científica, una reputació global en l'àmbit de les tecnologies mòbils i digitals i un entorn i clima envejables fan de Barcelona un imant per al talent emprenedor.

Iniciatives com la de Barcelona Tech City, que han repoblat part de l'edifici de Palau de Mar amb emprenedors, no faran més que créixer l'any vinent i són una oportunitat única per construir de baix a dalt el relat de la ciutat que volem els 20 anys vinents.

Montserrat Vendrell General partner d'Alta Life Sciences
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.