SALVADOR MANEU

SECRETARI GENERAL DE CÀRITAS DIOCESANA DE GIRONA

«La resposta solidària de la gent davant la crisi ha estat excepcional»

QÜESTIONARI

Millor notícia o fet de l'any
Els avenços científics en la lluita contra la sida
Pitjor notícia o fet de l'any
Segons l'últim informe de la FAO, continua augmentant la fam al món
Personatge de l'any
Vicenç Ferrer
Indesitjable de l'any
Prefereix no respondre
Assignatura pendent de l'any
Una lluita decidida contra el canvi climàtic
–Ha tingut molta feina, aquest any?
–«Sí, massa. Des del setembre del 2008 fins ara, la pressió ha estat molt gran.»
–En què s'ha traduït aquesta pressió?
–«Hi ha algunes dades reveladores. Les ajudes alimentàries, durant el 2009, han augmentat en més d'un 50% respecte al 2008. Això tenint en compte que l'any 2008, respecte del 2007, ja s'havia produït un increment del 180%. I pel que fa a l'índex d'inserció laboral, abans ens trobàvem en un 50% i ara s'ha reduït al 20%. A més, el nombre de persones que han passat per Càritas buscant feina supera les 5.000, que correspon a un 50% més que el 2008.»
–S'ha pogut atendre tota aquesta demanda?
–«No. Però per sort hi ha una major sensibilitat per part de les administracions i hem optat per sumar esforços i coordinar-nos. Des d'aquest punt de vista, el nostre públic objectiu són persones que estan a l'atur, de l'Estat o estrangeres, amb papers o sense, i amb una formació pràcticament nul·la, que són els que tenen més dificultats per superar la situació en què es troben.»
–En una entrevista del mes de febrer passat parlava de la necessitat d'implantar un model d'acompanyament a les famílies més desfavorides. L'han posat en marxa?
-«Sí, hem desenvolupat diferents accions que promouen un acompanyament més personalitzat de les persones i de les famílies. Per exemple, hi ha un servei d'assessorament a famílies que tenen deutes personals i hipotecaris als quals no poden fer front que està donant bons resultats. Hem posat en funcionament un programa d'ajudes econòmiques a famílies no pas per cobrir necessitats bàsiques sinó perquè algun dels membres faci un curs que no es pot pagar. I volem fer un curs d'economia domèstica per ensenyar les famílies a viure amb una economia de subsistència.»
–Quin és el grau d'entesa amb les administracions?
–«Ens trobem en una etapa de construcció d'aliances amb les diferents administracions públiques i la relació és creixent. Però cal accelerar els ritmes en la presa de decisions.»
–Quina ha estat la despesa que ha generat l'augment de la demanda d'ajudes que rebeu?
–«Paral·lelament a l'augment de la necessitat d'aliments, hi ha hagut un increment exponencial de la resposta per part de la ciutadania. La resposta espontània de la gent ha estat excepcional i ha permès sufragar part de les despeses que teníem. Hi ha poblacions en què les necessitats s'han cobert només amb campanyes ciutadanes.»
–La crisi té una cara positiva?
–«Sí, perquè fins i tot a nosaltres ens ha obligat a aguditzar més l'enginy i hem estat capaços de pensar respostes socials noves que en època de bonança probablement no hauríem pensat. Les mesures d'acompanyament que he esmentat han nascut en temps de crisi. I també hem pogut sumar esforços que en altres temps haurien estat impensables. Les administracions em manifesten les seves dificultats econòmiques però ningú m'ha dit un ‘no' com a resposta. Les situacions de crisi ens ajuden a créixer col·lectivament.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.