Inversions pel tabac que es poden esfumar

L'enduriment de la llei que prepara el Ministeri de Sanitat pot deixar sense sentit moltes reformes fetes en l'hostaleria

«Alguna cosa cal fer per compensar les inversions fetes. Cal tenir en compte, a més, que alguns establiments hauran de tornar a fer inversions per desmuntar el que s'ha fet.» Aquesta és la reflexió que fa el vicepresident de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines i president de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, a l'hora de valorar l'enduriment de la llei antitabac que es prepara. Nicolazzi ho aprofita per tornar a reclamar el tema de les estufes al carrer. «Si es posen estufes a Girona s'ha de pagar com si fos una taula i, a més, els criteris per col·locar-les són molt ambigus. Fa quatre anys que intentem que es legisli aquest tema, com passa arreu d'Europa», destaca.

Espais diferenciats

La llei estableix, en relació amb establiments com ara bars i restaurants, que els de menys de 100 m² poden triar si deixen fumar o no, i els de més de 100 m² si volen deixar fumar als clients han d'habilitar zones per a fumadors i per a no fumadors, amb espais diferenciats. Molts establiments han fet reformes, han comprat extractors i han habilitat espais. El gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, manté que hauria estat molt millor que s'hagués aplicat des del començament una prohibició total, ja que la llei ha obligat a fer moltes reformes. «Pensem que ara és una mala jugada que es modifiqui la llei actual, perquè les inversions fetes no serviran per a res.» Sabrià destaca que «un 80% dels restaurants acostumen a tenir més de 100 m² de menjador» i, per tant, s'han hagut de fer moltes reformes. El president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, Lluís Fernández, també destaca que «molts establiments han hagut de fer inversions importants per adequar-se a la llei». «A les zones de fumadors és on hi ha més gent», manté.

El gerent de l'Associació d'Hostaleria de la Garrotxa, David Coloma, destaca que «no és el millor moment per al sector per fer canvis». «S'haurien de retornar als establiments els diners que han hagut d'invertir per adequar-se a la llei», manté.

El president de l'Associació d'Hostaleria del Ripollès, Ramon Turrats, afirma que amb la llei actual el govern va ser «covard»: «Es va deixar triar i el problema va ser per a l'hostaleria. S'han hagut de fer moltes obres i ara hi ha malestar al sector perquè això ha comportat moltes inversions, a vegades d'un volum considerable.» El sector calcula que les inversions que s'han portat a terme són en molts casos superiors als 6.000 euros. «I ara com s'amortitzen si es canvia la llei?», es pregunta el president de l'associació del Ripollès.

Extractors i adequació d'espais

Els establiments consultats per aquest diari afirmen que els extractors i l'adequació d'espais han estat les principals mesures que han adoptat els establiments de l'hostaleria per adequar-se a la llei. Sanitat ha alertat que alguns establiments no compleixen la llei i des del sector es reconeix que a vegades ha estat així. N'hi ha que han intentat transgredir algunes normes, ja que afirmen que han perdut molts clients amb la llei. «Hi havia molta confusió inicialment, alguns establiments van optar per no deixar fumar però en veure que perdien clients van canviar d'opció», s'indica des del sector. En alguns casos, com explica el responsable del restaurant La Llarga de Girona, hi ha llocs on han reduït l'espai per poder deixar fumar els clients. Alguns establiments destaquen que ara hauran de tornar a fer inversions per tornar a adequar l'espai. Molts veuen bé que no es deixi fumar, tot i que afirmen que no és el moment adequat (per la crisi) per fer variacions.

98 m² reduïts a La Llarga

El restaurant La Llarga de Girona és un dels establiments que han fet obres per adequar-se a la nova llei. En el seu cas, es va optar per reduir el menjador per poder deixar fumar els clients. La reducció que s'ha fet és de 98 metres quadrats, per poder deixar-lo en menys de 100 metres quadrats, segons explica el gerent, Miquel Boneu. «La primera intenció que van tenir va ser habilitar una zona per a no fumadors, però després van optar per empetitir el local.»

La inversió que han fet per reduir l'espai és d'uns 102.000 euros. Al restaurant La Llarga es van reduir una cinquantena de places al restaurant i actualment n'hi ha 45. «Ens vam trobar que estem situats en un emplaçament (el carrer Sant Francesc de Girona) on la majoria d'establiments que teníem al voltant van deixar fumar els clients, i nosaltres vam pensar que havíem de fer el mateix per no perdre la nostra clientela. Per aquest motiu vam optar per aquesta reducció i per fer la inversió per poder deixar fumar», indica Boneu.

El gerent del restaurant La Llarga considera que la llei antitabac aprovada fa quatre anys «està mal feta» ja que deixa triar i crea confusió. «Hi ha pocs locals que estiguin ben adaptats ja que és una llei poc adequada», afirma. Boneu no valora de manera negativa el fet que ara es vulgui prohibir fumar a tots els establiments, però pensa que no té sentit que al cap de pocs anys les reformes ja no serveixin per a res. «Haurem de tornar a fer obres sense haver pogut recuperar la inversió», indica.

Dos espais a La Llosa

El restaurant La Llosa, també situat a la ciutat de Girona, concretament al barri de Vista Alegre, és un altre dels establiments que han fet una inversió per adequar-se a la nova llei. Segons va indicar el propietari, Santiago Romero, la inversió que s'ha fet és d'uns 12.000 euros.

Les obres que s'han portat a terme al local han consistit bàsicament a fer un tancat de vidre aïllant per separar els fumadors i els no fumadors. «Ara diuen que la prohibició de fumar serà total, però això s'ho haurien hagut de plantejar abans ja que ara el problema és per a nosaltres. Cal tenir en compte que, a més dels diners que ens hem gastat per fer obres, amb l'enduriment de la llei que es preveu haurem de tornar a pagar una altra vegada per eliminar l'adequació de l'espai que hem fet», manté Romero.

Un cop es va aprovar la llei actual, el propietari de La Llosa va intentar deixar fumar els clients i es va adreçar a la Generalitat per fer diverses consultes, ja que la cafeteria i el restaurant són en un mateix espai i no era gaire clar com s'havien de comptabilitzar els metres quadrats, ja que hi havia una lavabos conjunts. Finalment, va optar per adequar bé l'espai i habilitar dues zones, ja que li van comunicar que havia de fer una separació si volia mantenir una zona destinada a fumadors, segons explica.

El propietari del restaurant La Llosa destaca que ell ha complert bé la llei, tot i que és conscient que hi ha molts establiments que no han adequat bé els espais. «Penso que el ministeri ho podia haver decidit abans, si la prohibició ha de ser total, i ens hauria estalviat molts de maldecaps», diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.