Escola Valenciana reclama un llei estatal de llengües

La Nit d'Escola Valenciana commemora els 25 anys de la fundació de l'entitat

Escola Valenciana va celebrar ahir a Castelló la seua Nit —que enguany coincidia amb el 25 aniversari de la fundació de l'entitat— amb presència d'un ampli ventall de representants de la societat civil i la política, entre els quals no s'hi trobava cap membre ni cap càrrec públic del PP.

El seu president, Diego Gómez, va reclamar la creació d'una llei de llengües estatal «que garantisca els drets lingüístics de la ciutadania». El màxim responsable de la federació va recordar els nombrosos entrebancs que impedeixen la normalització del valencià, però va apuntar, en paral·lel, que aquesta és una circumstància que pateixen unes altres llengües minoritzades a l'Estat, com ara el gallec: el nou govern del PP pretén retallar el seu ús a les escoles.

Goméz no se n'oblidà d'algunes de les últimes accions de càstig protagonitzades per la Generalitat contra persones i col·lectius que s'han caracteritzat per la defensa de la llengua i per emprar un to crític contra l'Administració valenciana. «Per això donem suport al director de Monfort i denunciem la retirada de subvencions públiques a l'STEPV, als MRP, al festival de cinema en valencià Inquiet i a la Fundació Sambori», va assenyalar.

En la part positiva, Gómez va repassar els èxits aconseguits en aquests 25 anys. «Hem passat dels primers 10.600 alumnes matriculats en valencià als actuals 211.000; hem creat el Sambori, el Voluntariat pel Valencià, La Gira, el Cinema a l'Escola, l'oficina de Drets Lingüístics...»

Escola Valenciana va premiar Obrint Pas (guardó a l'Ús Social del Valencià), l'Associació Cultural El Betlem de la Pigà (guardó Extraordinari) i a Isabel Rios (guardó a la Trajectòria Individual).

L'acte, celebrat al Paranimf de la Universitat Jaume I, va estar conduït per un espectacle basat en el Tombatossals, a càrrec de Xarxa Teatre. Més tard, els assistents soparen en un hotel de la capital de la Plana. La pròxima Nit d'Escola Valenciana tindrà lloc a Alcoi.

Tots, llevat del PP

Escola Valenciana, en un comunicat, va facilitar la llista dels més destacats assistents a l'acte, entre els quals no es troba cap membre del PP: Francisco Toledo (Rector UJI), Ricardo Peralta (Delegat del Govern), Antonio M Lorenzo (Subdelegat del Govern Castelló), Miquel Soler (Representant Ministeri d'Educació), Jesús Huguet (Consell Valencià de Cultura), Honorat Ros (AVL), Vicent Pitarch (IEC), Xavier Mariscal (creador de la imatge gràfica de les Trobades), Faraó Llorens (Vicerector UA), Miquel Àngel Essomba (Unesco), Rafael Carrascosa (Metges Sense Fronteres), Vicent Soler (Candidat a rector UV), Antoni Furió (Candidat a rector UV), Valencians pel Canvi (Rosa Solbes), Tonetxo Pardiñas (Micalet), Josep Botella (Unió de Llauradors), Jorge Alarte (PSPV), Enric Morera (BNV), Enric Nomdedeu (BNV), Josep Maria Pañella (BNV), Mònica Oltra (Iniciativa), Ana Noguera (PSPV), Marga Sanz (EUPV), Glòria Marcos (EUPV), Ximo Granya (ERPV), Irene Rigau (CIU), Josep Maria Jove (Vicepresidència Generalitat de Catalunya), Vicent Mauri (Intersindical Valenciana), Manolo Picó (CCOOPV), Pepa Llorca (UGT-PV), Jordi Porta (President d'Omnium Cultural), Tomeu Martí (gerent de l'Obra Cultural Balear), Joan Pere Le Biahn (President de La Bressola) i també els alcaldes dels pobles organitzadors de les Trobades 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.