Els experts reclamen que es millori l'atenció sanitària dels sense sostre

Un estudi constata que la meitat d'aquest col·lectiu té trastorns mentals

Les persones sense sostre que viuen a Barcelona tenen un estat de salut pitjor del que reconeixen, i reben una atenció sanitària inferior de la que necessitarien. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi de la Fundació Jaume Bofill, elaborat per un equip de la Fundació Sant Joan de Déu, sobre l'estat de salut i l'atenció sanitària de les persones sense sostre de la ciutat comtal. L'estudi, dirigit per Joan Uribe i Sara Alonso, es basa en una àmplia enquesta que es va fer a 611 persones sense sostre entre l'abril i el juny del 2008 –abans de la crisi–. Aquest treball posa de manifest que encara que aquest col·lectiu té les mateixes malalties que la resta de la població, un 49,1% dels sense sostre tenen trastorns mentals. A més, les condicions en què viuen provoquen que el 75% d'aquestes persones estigui en risc de desenvolupar aquest tipus de malaltia. La por, l'angoixa, l'estès o, de forma més severa, la depressió són freqüents entre aquest col·lectiu, i segons va apuntar un dels autors de l'estudi, Joan Uribe, les dificultats per descansar i la manca de son tenen una relació directa amb aquests tipus de trastorns. Segons Uribe, les persones que han participat en l'estudi formen una mostra «representativa» del conjunt de la població sense sostre, que segons va afegir respon a perfils diferents. Un 88,7% d'aquest col·lectiu són homes i la meitat són d'origen estranger. L'estudi constata que les persones sense sostre normalment accedeixen als serveis sanitaris en casos d'emergència. Per contra, aquesta població no sol visitar-se als centres de salut regularment, i en molts casos l'accés als serveis sanitaris els resulta complicat. L'autor de l'informe va assegurar ahir, durant la presentació de l'estudi, que caldria millorar i facilitar l'accés d'aquestes persones als serveis sanitaris, i en aquests sentit va reclamar que puguin disposar d'un «historial únic» perquè com que no tenen domicili fix cada cop que recorren a un metge se'ls obre una història nova. Aquesta demanda hauria de corregir dades d'aquest estudi que evidencien que entre les persones sense sostre que tenen una malaltia cardiovascular crònica més del 77% no es mediquen. A més, Joan Uribe va reclamar més coordinació entre els serveis socials i sanitaris per afavorir l'atenció que la població sense sostre necessita i que ha posat de manifest aquest estudi. A banda dels trastorns mentals, les malalties més freqüents entre els sense sostre són les de tipus muscular.

El director de la Fundació Jaume Bofill, Jordi Sánchez, va apuntar que estudis com aquest contribueixen a «trencar estereotips» sobre les persones sense sostre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.